Hlavní obsah

Leteckou dopravou v Evropě otřásají stávky

Novinky, Tomáš Holý

Leteckou přepravu v Evropě zasáhla bouře nespokojeností. V odvětví to již delší době kvůli platům a propouštění vře. Po pondělní stávce německé Lufthansy se do problémů dostala i dvě pařížská letiště. Letečtí dispečeři na Orly a Charles de Gaulle se rozhodli také stávkovat.

Článek

Němci měli původně stávkovat čtyři dny, nakonec své protesty po prvním dnu přerušili. Francouzi začali bojkovat svoji práci v úterý a chtějí protestovat také čtyři dny.

Jak ČTK sdělila mluvčí pražského letiště Michaela Lagronová, časové manko v řádech desítek minut nabraly kvůli protestu ve Francii například lety ČSA z Prahy do Madridu a Barcelony a let Air France z Lyonu do Prahy. Aerolinie zatím pražskému letišti nehlásily žádné rušení letů.

Za stávkami jsou problémy v letecké dopravě, které se táhnou déle než rok. Kvůli finanční a hospodářské krizi byl loňský rok pro letectví jedním z nejhorších v historii. [celá zpráva]

Mnoho společností již zbankrotovalo, nebo alespoň výrazně propouští. To se samozřejmě nelíbí zaměstnancům.

Do stávky by měl také vstoupit palubní personál British Airways. Podle listu Wall Street Journal však tamní zaměstnanci nestanovili datum protestu.

Reklama

Výběr článků

Načítám