Hlavní obsah

V autoprůmyslu dostal loni výpověď každý desátý

Novinky, toh

V automobilovém průmyslu přišlo loni kvůli krizi o práci necelých jedenáct procent zaměstnanců, tedy přes 14 tisíc lidí. Vyplývá to ze statistik Sdružení automobilového průmyslu. Podle jeho údajů se nejvíce propouštělo v prvním pololetí loňského roku.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Článek

Zmírnění propouštění v druhé polovině roku přisuzuje sdružení zejména zavedení šrotovného v mnoha evropských zemích. Na řadě trhů také díky dotacím prodeje nových vozů skutečně vzrostly.

Přesto bylo loni propuštěno přes 14 tisíc lidí. Na konci roku zaměstnávalo 160 firem, které do sdružení patří, na 115 450 lidí. Pracovní místa v autoprůmyslu přitom patří mezi ta lépe placená. Loni totiž činila průměrná mzda v odvětví 26 072 korun. Celorepublikový průměr je zhruba o tři tisíce nižší.

Sdružení automobilového průmyslu také zdůrazňuje, že ani letošní rok nebude jednoduchý. „Český automobilový průmysl má v začátku roku 2010 relativně dobrou startovní pozici. Nicméně se očekává, že i tento rok bude pro automobilový průmysl náročný, protože oživení na světových trzích bude přicházet pouze pozvolna,“ konstatoval prezident Sdružení AP Martin Jahn.

To například potvrzuje i mladoboleslavská Škoda Auto, která již v letošním roce musela omezit výrobu a snížit počet agenturních pracovníků. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám