Hlavní obsah

Vidina statisícových náhrad dělá z účastníků nehod simulanty

Právo, Jindřich Ginter, Monika Ginterová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jste účastníkem menší dopravní nehody, která se obešla bez zjevného zranění. Vypadá to, že není nutné volat policii a stačí jen protokol o nehodě sepsaný účastníky. Buďte přesto obezřetní a podepište si raději vzájemně i prohlášení, v jakém momentálním zdravotním stavu se kdo nachází.

Foto: Petr Horník, Právo

Ilustrační foto

Článek

Může se totiž snadno stát, že po vás bude později druhá strana najednou vymáhat značné finanční odškodnění za následky na zdraví, které se údajně projevily až později.

„V případě nehody do 100 tisíc korun není nezbytné volat policii, pokud nedojde k újmě na zdraví účastníků. Jestliže obě strany prohlásí, že neutrpěly poškození na zdraví, a policii k nehodě nepřivolají, je pak obtížné uplatňovat pojistné plnění z pojištění odpovědnosti na zdraví dodatečně,“ vysvětluje Jolana Ackermannová z České asociace pojišťoven (ČAP).

Náhrady za zranění a ušlý zisk vábí

U zdraví jde o hodně peněz; o řády více, než u pomačkaných plechů z menší nehody. Součástí odškodnění je totiž i náhrada ušlého zisku nebo v případě trvalé pracovní neschopnosti doživotní renta.

Pojišťovny v této souvislosti tvrdí, že řidiči začínají více než kdy před tím simulovat, respektive zveličovat své následky, aby i z malých nehod dosáhli mnohasettisícových odškodnění a náhrad ušlého zisku.

„U povinného ručení lze vzhledem k poměrně vysokým odškodněním škod na zdraví sledovat tendenci vzrůstajícího počtu pokusů poškozených zveličovat svá zranění a problémy, které z nich vyplývají, aby dosáhli na vyšší odškodnění,“ potvrdila Právu Ackermannová. Poškození podle ní „často nadhodnocují pomocí padělání či pozměňování listin nebo účetních dokumentů své příjmy, na jejichž základě se odškodnění kalkuluje.“

Ponárazový syndrom

Velice častý je i u menších nehod tzv. ponárazový syndrom, který se může projevit až týden po nehodě. Když auto, i v menší rychlosti, narazí, tak hlava jde nejprve prudce dopředu, tělo zůstává zachyceno pásy, a záhy se hlava zvrátí zprudka dozadu a zarazí se až o opěrku. To vše v řádu 300 milisekund. Pak se může dostavit bolení hlavy, motání, zhoršená koordinace.

Dokázat, že to někdo simuluje je velmi obtížné, ne-li nemožné.

Jestliže se prokáže, že poškozený řidič své potíže přeháněl a navíc falšoval příjmy, aby dosáhl na větší odškodnění, jedná se o pojistný podvod.

Reklama

Výběr článků

Načítám