Hlavní obsah

Stát vyplatí na podpoře stavebního spoření letos 13,3 miliardy

Ministerstvo financí letos vyplatí na podpoře stavebního spoření necelých 13,3 miliardy korun, což je v meziročním srovnání zhruba o miliardu méně. Počet nově uzavřených smluv přitom loni stavebním spořitelnám klesl o 18,5 procenta na 575 292. Vyplývá to z dat ministerstva financí o stavebním spoření za loňský rok. Státní podpora se vyplácí zpětně za uplynulý rok.

Foto: , Novinky

Článek

Výdaje státu na stavební spoření neklesají tak rychle, jak si v minulosti představovali ministři financí. Příčinou je totiž stále vysoký počet starých smluv s maximální státní podporou 4500 Kč. Od roku 2004 je přitom maximální podpora 3000 korun ročně.

Celkový počet smluv o stavebním spoření ke konci roku 2009 klesl podle údajů MF o 2,8 procenta na 4,93 miliónu.

Spořitelny podle údajů MF evidovaly ke konci loňského roku přes 988 000 úvěrů, což představuje meziroční nárůst přibližně o dvě procenta. Celkový objem těchto úvěrů vzrostl loni přibližně o 40 miliard korun na celkových 267,5 miliardy korun.

Tento vývoj se pak následně podle MF projevil i v nárůstu poměru objemu úvěrů a naspořené částky. Ke konci roku 2009 se zvýšil na 64,4 procenta z předchozích 56,7 procenta.

Stavební spořitelny poskytují úvěry ze svých zdrojů - z vkladů těch klientů, co si spoří. Naopak hypoteční banky si na úvěr, který pak následně poskytnou klientovi, půjčují a úrokové sazby závisí na délce doby fixace a ceny peněz na mezibankovním trhu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám