Hlavní obsah

Právní náklady na arbitráže překonaly 1,6 miliardy korun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Celkové náklady ministerstva financí na právní služby v souvislosti s arbitrážemi překonaly ke konci loňského roku 1,6 miliardy korun. V samotném roce 2009 činily náklady necelých 110 miliónů korun proti více než 228 milionům v roce předchozím.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Dvojnásobně vyšší výdaje v roce 2008 souvisely zejména se sporem mezi Českem a společností Invesmart kvůli údajnému porušení dohody o ochraně investic. V arbitráži nakonec uspěla Česká republika. Spor se týkal vyhlášení konkurzu a likvidace Union Banky.

Loni Česká republika vyhrála arbitráž i s lucemburskou společností European Media Ventures (EMV). Ta požadovala po Česku zhruba dvě miliardy korun kvůli zmařené investici do regionální, nyní již zaniklé stanice TV3.

Podle dřívějších statistik většinu peněz z celkové sumy vynaložené na arbitráže tvoří náklady na již ukončený spor se společností CME o televizi Nova a na ukončený spor s japonskou Nomurou. Spor se společností CME stál údajně stát 432 miliónů korun. Na arbitráže s Nomurou stát celkově vynaložil za uplynulá léta zhruba 800 miliónů korun.

Stát dosud musel v arbitrážích, které prohrál nebo uzavřel dohodu o smíru, zaplatit zhruba 15 miliard korun. Nyní ministerstvo financí čelí 14 sporům, v nichž se rozhoduje o zhruba 20 miliardách korun. Zatím nejvíce stát zaplatil společnosti CME za znehodnocení investice do televize Nova, tehdy to bylo 10,6 miliardy Kč.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám