Hlavní obsah

ČEPS se na připojení alternativních energií dost nepřipravil, tvrdí ekologové

Novinky, toh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ekologové jsou rozhořčeni nad záměr nepřipojovat do přenosové sítě další větrné a sluneční elektrárny. Před několika dny o to požádal ČEPS, který soustavu provozuje. Podle ekologů však společnost měla dostatek času, aby se připravila na zvýšený zájem o provozování alternativních elektráren. Požadují proto odvolání představenstva společnosti.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Čisté energie přibývá dokonce o pětinu pomalejším tempem, než vláda už v roce 2003 schválila. Jenomže ČEPS, na rozdíl od svých kolegů v jiných zemích, vůbec nepřipravil síť na nové větrné a solární elektrárny. Přitom měli sedm let času. Představenstvo společnosti by proto mělo být odvoláno," citovala ČTK Vojtěcha Koteckého z Hnutí Duha.

Závazek pokrývat osm procent z celkové spotřeby elektřiny z obnovitelných zdrojů podepsala podle Koteckého Česká republika v přístupových smlouvách k Evropské unii. Současný stav se přitom podle ekologů pohybuje pouze okolo 6,5 procenta.

ČEPS v předešlých dnech vydal varování, že elektrická síť by se mohla přetížit, pokud by pokračovalo dosavadním tempem připojování nových slunečních a větrných elektráren. Společnost dokonce pohrozila, že by například příští rok v létě mohly být některé elektrárny od sítě odpojeny.[celá zpráva]

Podle vedení ČEPSu je nutné zachovat spotřebu a výrobu elektřiny v rovnováze. V opačném případě hrozí přetížení. Společnost kvůli tomu vyzvala energetické giganty  ČEZ či E.ON a PRE, aby pozastavily vydávání kladných stanovisek k žádostem o připojení nových větrných a fotovoltaických elektráren.

ČEZ i E.ON krátce poté požadavku vyhověly. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám