Hlavní obsah

Americký dolar se dostává pod tlak, Čína se zbavila části dluhopisů USA

Novinky, Tomáš Holý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejlidnatější země světa zmizela z první příčky mezi zahraničními věřiteli amerického vládního dluhu. Čína se podle ve středu zveřejněných zpráv zbavila během prosince amerických vládních dluhopisů ve výši 34,2 miliardy dolarů (asi 646 miliard korun). A nebyla sama. Odborníci se obávají, že ekonomika USA by se tak mohla znovu dostat do problémů.

Foto: Choi Bu-Seok, Reuters

Článek

Největším zahraničním věřitelem amerického dluhu se tak stalo Japonsko. To vlastní dluhopisy ve výši 768,8 miliardy dolarů. Čína předběhla ve výši vlastněných dluhopisů Japonsko poprvé v historii v září 2008.

Čína o záměru prodat dluhopisy informovala již loni, když oznámila, že chce snížit svůj podíl na financování amerického vládního dluhu. Podle CNN takového změny jsou choulostivé, protože USA je pro Čínu největší obchodní partner. Navíc Spojeným státům se stejně jako mnoha jiným zemím po celém světě dluhy prohlubují.

Analytici upozorňují, že tato zpráva by mohla uškodit dolaru, který by tak mohl oslabit. Kromě Číny se dluhopisů zbavily i další věřitelé, a to v celkové výši 53 miliard dolarů. Jde tak o rekordní výprodej amerických dluhopisů.

Dluhopisy vydává mnoho zemí

Prodávání dluhopisů je běžný způsob financování děravých státních rozpočtů. V poslední době se hodně mluvilo například o dluhopisech Česka či Řecka.

České ministerstvo financí chtělo před několika dny prodat dluhopisy za šest miliard korun, podařilo se však udat jen zhruba půlku, tedy jen za 3,5 miliardy korun. Podle odborníků tak tuzemsko rovněž doplácí na problémy Řecka.[celá zpráva]

Vláda v Aténách totiž kvůli obrovským deficitům veřejných financí shání peníze, kde může. Kvůli jeho problémům dokonce oslabilo euro. Před časem se také spekulovalo, že Řecko chce prodat dluhopisy Číně, a to za 25 miliard eur.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám