Hlavní obsah

Toyota zvažuje opravy Corolly, nainstaluje do aut nový brzdný systém

Novinky, Tomáš Holý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Toyota zvažuje, že svolá k opravám model Corolla. Byla by to další rána pro jednu z největších automobilek světa. Corolla je světově nejprodávanějším modelem, nyní firma šetří, zda není poruchový posilovač řízení.

Foto: Toru Hanai, Reuters

Článek

Japonská automobilka navíc oznámila, že pro větší bezpečnost instaluje do svých vozů nový brzdný systém. Firma to uvedla ve svém prohlášení. Společnosti v důvěryhodnosti zlomil vaz právě problém s plynovým a brzdným pedálem. Po celém světě byly svolány k opravě milióny aut.

Nový systém má umožnit snížení výkonu motoru, pokud se stane, že plynový a brzdný pedál byly používány současně, což by mohlo vést ke ztrátě kontroly nad vozidlem. Toyota zároveň oznámila, že hodlá vytvořit nový výbor pro kvalitu.

Na Toyotu se lepí smůla. Společnost kromě závad na vozidlech čelí dalším potížím. Podle informací zrychlování některých modelů aut si zřejmě jen v USA vyžádalo na 34 mrtvých.

Firma nyní čelí vyšetřování amerických úřadů. Ty chtějí zjistit, zda společnost s opravami vozidel začala skutečně včas. Vedení společnosti se kvůli tomu musí dostavit na slyšení k americkému kongresu.

Foto: Toru Hanai, Reuters

Prezident Toyoty Akio Toyoda

Největší ostuda v celé historii

Japonská automobilka ztrácí v očích potenciálních zákazníků kredit. Již před několika dny byly oznámeny statistiky prodejů aut v USA za leden. Na tamní trhu zaznamenala Toyota nejhorší výsledek za deset let.

Podle médií se firma kaje, jak jen může. V Japonsku například ve středu zaplatila firma celostránkové inzeráty ve všech hlavních denících, kde se svým zákazníkům za problémy omluvila.

Chronologický vývoj problémů Toyoty
září 2007v USA svoláno k opravě 55 tisíc vozů Camry a Lexus kvůli podlahovým rohožím
říjen 2009v USA svoláno k opravě 3,8 miliónu Toyot a Lexusů kvůli podlahovým rohožím
listopad 2009v USA navýšen počet svolávek kvůli rohožím na 4,2 miliónu
leden 2010v USA k opravě svoláno na 2,3 miliónu vozů kvůli plynovým pedálům (většina z nich byla již předtím svolána kvůli podlahovým rohožím)
zároveň bylo svoláno dalších 1,1 miliónu vozů kvůli podlahovým rohožím
únor 2010v Evropě svoláno 1,8 miliónu vozů kvůli problémům s pedály
v Japonsku se objevilo na 200 zpráv o závadách na modelu Prius
následně bylo po celém světě svoláno na 436 tisíc Priusů kvůli brzdám
Zdroj: BBC

Reklama

Související témata:

Související články

Toyota a Ford mají závadu u hybridů

Problémy s brzdami u svých hybridních vozů má vedle největší světové automobilky Toyota i americký Ford. Zatímco u Fordu se závada týká maximálně 17 600...

Výběr článků

Načítám