Hlavní obsah

Dovoz čínské obuvi loni klesl o třetinu na 100 miliónů párů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dovoz čínské obuvi do Česka loni klesl o zhruba třetinu na 100 miliónů párů. Podle České obuvnické a kožedělné asociace (ČOKA) za to mohou antidumpingová celní opatření Evropské unie a přesun zákazníků ke kvalitní obuvi. Uvedla to Vlasta Mayerová z ČOKA. Celkový dovoz obuvi do Česka loni klesl ze 161 miliónů na 115 miliónů párů. Tuzemská výroba se loni snížila o desetinu na 4,5 miliónu párů bot.

Článek

Dovoz obuvi z Číny se zvyšoval pravidelně několik posledních let. Zatímco v roce 2005 se do Česka přivezlo 58,6 miliónu párů obuvi, o rok později to bylo 86 miliónů a v roce 2008 pak rekordních 143,6 miliónu.

"I přes loňský pokles na odhadovaných 100 miliónů ale celková spotřeba obuvi na osobu a rok v Česku vychází na osm párů. Ne všechny boty ve skladech se ale prodají, část z nich zřejmě putuje i do dalších zemí. I podle spotřebitelského koše odhadujeme průměrnou spotřebu na čtyři páry za rok," řekla Mayerová.

Zvýšená cla na dovoz usňové obuvi z Číny a Vietnamu platí od roku 2006. Loni v prosinci EU schválila prodloužení jejich platnosti o dalších 15 měsíců. Čína na antidumpingová cla podala počátkem února stížnost na Světovou obchodní organizaci. Průměrná cena jednoho páru obuvi dovezeného loni z Číny do Česka byla 45 korun. Oproti tomu pár obuvi z Itálie se dovážel průměrně za 534 korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám