Hlavní obsah

V Temelíně byl odstaven první výrobní blok

Kvůli testu pádu klastrů, tedy pohyblivých regulačních tyčí, byl v sobotu v temelínské jaderné elektrárně odstaven první výrobní blok. Ten by měl být opět připojen v pondělí a od úterý má pracovat na plný výkon.

Foto: Archiv, Právo

Jaderná elektrárna Temelín

Článek

"Na prvním výrobním bloku během třídenní odstávky proběhne pravidelná zkouška pádu klastrů a bude provedena kontrola celého systému olejové regulace turbíny," informoval mluvčí elektrárny Marek Sviták. Touto zkouškou si elektrárna pravidelně prověřuje parametry palivových souborů umístěných v aktivní zóně reaktoru.

Během provozu se provádějí zkoušky v několika měsíčních intervalech, kdy je třeba výrobní blok na několik dní odstavit. Nynější zkouška je poslední před letním přechodem na palivo společnosti TVEL.

Poslední plánovaná odstávka se v Temelíně uskutečnila v polovině prosince, kdy byly kvůli zkouškám a opravám odstaveny oba výrobní bloky. Na rok 2010 má Temelín plánovány dvě odstávky pro výměnu paliva. Jejich celková délka je 110 dnů. Odstávka druhého bloku začne 1. května a na prvním bloku bude zahájena 17. července.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám