Hlavní obsah

Koruna je zranitelná, potvrzuje to neúspěšný prodej českých dluhopisů

Ministerstvo financí ve středu neúspěšně prodávalo dluhopisy. To podle známého amerického analytika Marca Chendlera ukazuje zranitelnost koruny. Napsal to v komentáři na serveru Seeking Alpha. Upozorňuje, že ve středu se podařilo prodat dluhopisy Španělsku, Portugalsku a Irsku, všechny tyto země jsou však členy eurozóny.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

České ministerstvo financí prodalo o polovinu méně 15letých státních dluhopisů, než původně plánovalo. Investoři tak získali podle údajů ČNB dluhopisy za zhruba 3,5 miliardy korun. Emisní kalendář MF přitom počítal s šesti miliardami a investoři měli dokonce zájem o tyto dluhopisy za 13,6 miliardy korun. Požadovali však vyšší úroky, než jaké nabízel úřad. Následné splácení dluhopisů by se tak Česku prodražilo.

"S oživením trhu dluhopisů v eurozóně se českým desetiletým dluhopisům daří nejhůře v Evropě. Jejich výnos meziročně vzrostl o 54 bazických bodů ve srovnání se 48 body v případě Řecka," uvedl Chandler.

Podle něj nepodařená aukce dluhopisů ukazuje na zranitelnost koruny a investorům doporučuje spíše dlouhodobé investice do polského zlotého a v případě koruny spíše krátkodobé, což je prý "atraktivní spekulativní pozice".

Chandlerův komentář nepřímo naznačuje, že pro Česko by do budoucna mohlo být nevýhodné, že není členem eurozóny. To nijak zásadně nevylučuje ani český premiér Jan Fischer. "To je na jemnou debatu, jestli to (neúspěch středeční aukce dluhopisů) je vliv toho, že nejsme v eurozóně. Emitujeme bondy v eurech, ale vyžaduje to jemnější analýzu," řekl premiér.

Česko doplácí na problémy Řecka

Důvodem neúspěšného prodeje dluhopisů je fakt, že Česko se dlouhodobě zadlužuje. Investoři kvůli tomu požadují vyšší výnosnost. Problémy s dluhopisy má například Řecko. Země shání peníze kvůli svému velkému zadlužení. Již před několika dny se například spekulovalo, že Řecko chce prodat dluhopisy  v objemu 25 miliard eur Číně. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám