Hlavní obsah

Eurozóna se rozhodla pomoci Řecku

Novinky, toh
Aktualizováno

Ministři financí klíčových zemí eurozóny se ve čtvrtek shodli, že silně zadluženému Řecku EU finančně pomůže, pokud země přijme další úsporná opatření. Novinářům to oznámil prezident EU Herman Van Rompuy. Dohoda rovněž potvrzuje, že Řekům Mezinárodní měnový fond nepomůže, jak napsala. Situací se ve čtvrtek bude zabývat summit EU, jehož začátek se však opozdil kvůli špatnému počasí.

Foto: Yiorgos Karahalis, Reuters

Článek

Jednání se zúčastnili zástupci Německa, Francie, Španělska, které EU v současnosti předsedá, Evropské centrální banky, Evropské komise a Řecka.

"Evropská komise navrhne a bude slaďovat balík (pomoci), který bude vycházet z analýz Evropské centrální banky a Mezinárodního měnového fondu," řekl zdroj. Dodal, že ministři financí se při středečním jednání jednomyslně vyslovili proti zásahu Mezinárodního měnového fondu v Řecku.

Evropská unie se rozhodla zasáhnout, protože problémy Řecka začaly trápit celou eurozónu. Kvůli nedůvěře investorů v posledních týdnech výrazně oslabovalo euro.

Například v pondělí list Financial Times uvedl, že investoři uzavřeli proti euru rekordní množství krátkých pozic. Mělo jít o zhruba 7,6 miliardy dolarů. V případě dalších poklesů jednotné evropské měny by investoři vydělali.

Foto: Yiorgos Karahalis, Reuters

Finanční problémy Řecka značně zamávaly s kurzem jednotné evropské měny vůči dolaru. (na obrázku euromince s řeckým motivem na rubu

Řecko již v předešlých dnech uvedlo, že hodlá snížit deficit svých veřejných financí do roku 2013, a to ze současných zhruba 13 procent pod tři procenta. Země totiž čtyřikrát překračuje limity stanovené unií.

Řecko je v dluzích

O finančních problémech Řecka se mluví již od začátku prosince. Tamní vláda poté, co jí byl snížen rating, uvedla, že dluh země činí zhruba 300 miliard eur, tedy asi 7,7 biliónu korun. Navíc loňský rozpočtový deficit na HDP Řecka by měl podle odhadů dosáhnout 13,6 procenta. To je více než čtyřikrát překročení podmínek stanovených Evropskou unií.

Podle odhadů Evropské komise bude letošní zadlužení země činit zřejmě 124,9 procenta HDP.

Hospodaření chce zlepšit například zvýšením věku pro odchod do důchodu či snížením platů státních zaměstnanců. Opatření se však lidem nelíbí, proto například již ve středu celý den stávkovali. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Chabé Řecko potápí euro i českou korunu

Měnové trhy se opět kymácí. Tentokrát se světovými měnami, ale i českou korunou zahýbaly problémy Řecka. Těžce zadlužená země totiž nemá důvěru obchodníků,...

Výběr článků

Načítám