Hlavní obsah

Europoslanci chtějí prolomení bankovního tajemství

Evropský parlament chce konec bankovního tajemství v EU. Europoslanci schválili zprávu, která členské státy vyzývá, aby co nejrychleji schválili směrnice, jež prolomí bankovní tajemství v EU a zavedou automatickou výměnu informací o dani z příjmu a DPH mezi jednotlivými zeměmi. Parlament tvrdí, že díky neexistenci takové legislativy státní pokladny přichází každý rok kvůli daňovým únikům o zhruba 200 miliard eur (asi 5,2 biliónu korun).

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

"Jestli chce být Evropa efektivní v boji proti daňovým únikům, musí prolomit bankovní tajemství v celé Evropě," uvedli ve společném prohlášení autoři zprávy, kterou  europoslanci schválili, Magdalena Alvarezová a Leondardo Domenici.

Členské státy o podobných návrzích jednají již delší dobu, ale zatím se jim díky odporu některých zemí, především Rakouska či Lucemburska, nepodařilo dohodnout. K přijímání návrhů, které se týkají daní, je v EU třeba souhlas všech 27 států.

Pokud by nakonec podobné unijní zákony skutečně vstoupily v platnost znamenalo by to, že například český daňový úřad by měl přehled o Češích, kteří platí daně za hranicemi. V současnosti je podobná výměna informací velmi komplikovaná a možná prakticky jen v případě podezření z trestné činnosti.

V některých případech však není kvůli bankovnímu tajemství možné získat informace vůbec. Podobný postup se však všem europoslancům nezamlouvá, vadí jím především, že Evropský parlament nemá právo zasahovat do daňové suverenity členských států EU.

"Dnes si mohou státy vyměňovat citlivé informace v případě podezření nebo pochybností. Nově by měla být výměna informací automatická a hlavně povinná," uvedl český europoslanec Ivo Strejček (ODS), který hlasoval, stejně jako jeho straničtí kolegové, proti přijetí zprávy. Podle něj v současnosti roste v Evropské unii tlak na soustředění informací do jednoho místa, což prosazují především Španělé, Francouzi a Němci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám