Hlavní obsah

Ve stavebnictví kvůli krizi ubylo 30 tisíc míst

V tuzemském stavebnictví vloni kvůli krizi ubylo zhruba 30 000 pracovních míst, letos jich ze stejného důvodu zmizí zhruba stejně. Na konferenci o vývoji stavebnictví to řekl prezident Svazu podnikatelů ve stavebnictví Václav Matyáš. Důvodem úbytku jsou odhady svazu, podle nichž loni poklesla stavební výroba v ČR o dvě až 2,5 procenta a letos to bude ještě více, a to osm procent.

Článek

Pokles stavební výroby by letos celkem mohl ovlivnit 90 000 až 120 000 lidí. Na konci roku 2008 ve stavebnictví podle SPS pracovalo 450 000 lidí.

Odhad letošního propadu stavební výroby o osm procent je přitom podle Matyáše optimisticko-realistickým výhledem, nikoli tou nejpesimističtější variantou. Mizející pracovní místa se týkají nejen přímo stavbařů, ale i výrobců stavebnin. "Každé místo ve stavebnictví přitom generuje další tři pracovní místa, takže dopad na nezaměstnanost bude ve výsledku trojnásobný," podotkl.

Míra nezaměstnanosti v České republice v lednu vzrostla na 9,8 procenta z prosincových 9,2 procenta. Loni v lednu bylo bez práce 6,8 procenta lidí. "V té celostátní křivce, která nyní láme deset procent, tak stavaři v tom tvoří poměrně významnou část," podotkl.

Podle Matyáše má stavební trh dno krize teprve před sebou

Největším dramatem podle něj je pozemní stavitelství, které má ve svém portfoliu 85 procent firem. V této kategorii se výroba loni podle odhadu SPS propadla o deset procent. Pokles byl částečně vyrovnán výstavbou dopravní infrastruktury, která naopak stoupla asi o 16 procent.

"Druhý problém, který bude v letošním roce znamenat sáhnutí si na dno, je problém vývoje zakázek," podotkl Matyáš. Za první tři čtvrtletí loňského roku svaz odhaduje, že objem nových zakázek meziročně klesl o téměř dvě pětiny. Propad zakázek svaz odhaduje i u dopravních staveb, a to o 15 procent. Celý stavební trh tak nyní přichází o zakázky v hodnotě jedné měsíční produkce celého stavebnictví.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám