Hlavní obsah

ČSSD chce se schodkem zatočit i navýšením pojistného

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Sociální demokraté mají v úmyslu snižovat schodek státního rozpočtu mimo jiné i navýšením pojistného o jedno procento. Navýšení se bude týkat zaměstnanců. Podle předsedy ČSSD Jiřího Paroubka to přinese do státní kasy až deset miliard korun. Paroubek o tom informoval v pondělí na tiskové konferenci.

Foto: Michal Kamaryt , ČTK

Předseda ČSSD Jiří Paroubek

Článek

Česká správa sociálního zabezpečení loni vybrala na pojistném na důchodové zabezpečení 301,1 miliardy korun, na důchody však vyplatila 331,6 miliardy korun. Na nemocenském pojištění získala 23,3 miliardy korun, na nemocenské dávky ale vydala 26 miliard korun. Takzvaný účet sociálního pojištění přitom ještě v prosinci 2008 vykazoval kladný zůstatek ve výši 20,9 miliardy korun. O rok dříve byl ještě o dvě miliardy vyšší.

ČSSD má podle svého předsedy čtyři desítky protideficitních opatření. V pondělí Paroubek jmenoval ještě aukční zadávání veřejných zakázek, prověrky výdajů ministerstev a zvýšení dividendy ČEZ. Tato tři opatření by přinesla podle něho 35 miliard korun.

Soc. dem. chce také zavést progresivní zdanění, zvýšit daně firmám o dvě procenta na 21 procent a více zdanit tvrdý alkohol a tabák, řekl v pondělí novinářům Paroubek. Od zvýšení těchto daní si sociální demokracie slibuje 21 miliard korun.

Progresivní zdanění navrhované ČSSD spočívá v tom, že příjmy nad sto tisíc korun měsíčně by podléhaly dani 38 procent.

Reklama

Výběr článků

Načítám