Hlavní obsah

Němec uléval v bance nezdaněné peníze, dostane milióny za prozrazení údajů

Mnichov

Lichtenštejnská banka LGT musí vyplatit odškodné 7,3 miliónu eur (asi 191 miliónů Kč) jistému německému daňovému hříšníkovi, protože jej příliš pozdě informovala o tom, že údaje o jeho kontě, na které si uléval peníze s cílem vyhnout se jejich zdanění v Německu, byly mezi prozrazenými. Rozhodl o tom lichtenštejnský soud, z jehož rozsudku cituje pondělní vydání deníku Süddeutsche Zeitung.

Článek

Rozsudek ale zatím nenabyl právní moci. Soud uznal argumentaci poškozeného, že kdyby jej banka informovala o zcizení dat včas, mohl se sám přihlásit u daňového úřadu s vůlí doplatit, nebo využít dočasné amnestie. Tím by vyvázl z lapálie s menší pokutou, než když byl odhalen "natvrdo".

Výsledek procesu je považován za precedentní, protože o obdobné žalobě na LGT uvažuje i řada dalších daňových hříšníků z Německa, kteří se cítí mlčením lichtenštejnské banky poškozeni.

Nástupnická společnost banky LGT Treuhand není s výrokem soudu spokojena a podala odvolání, napsal Süddeutsche Zeitung.

Údaje z LTG ukradl bývalý zaměstnanec banky, který CD s daty prodal již před dvěma lety za 4,5 miliónu eur spolkové rozvědce. Mezi takto odhalenými jsou i významné osobnosti, jako nyní již bývalý šéf spolkové pošty Klaus Zumwinkel. Daňové orgány ze získaných údajů zpracovaly zatím jen asi polovinu ze zjištěných 845 případů daňových úniků do Lichtenštejnska.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám