Hlavní obsah

Cena ropy nečekaně prudce klesla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ceny ropy v pátek po relativně klidném odpoledni náhle a velmi výrazně klesly. Navázaly tak na čtvrteční propad, kdy ropa ztratila asi pět procent hodnoty. Barel americké lehké ropy West Texas Intermediate v podvečer ztratil další asi čtyři procenta a poprvé od poloviny loňského prosince se dostal pod 70 dolarů.

Článek

Krátce před 18:00 se barel WTI prodával za 69,90 USD a proti předchozímu závěru ztrácel asi 4,4 procenta hodnoty. Pár minut předtím cena klesla až na 69,50 USD. Přitom odpoledne se neslo v poklidném duchu a cena barelu WTI se pohybovala kolem 73,90 USD.

Podobně rychle cena suroviny klesala i v Londýně. Barel severomořské ropy Brent s dodáním v březnu se odpoledne prodával těsně pod 72 dolary, pak ale výrazně zlevnil a jeho cena klesla až na 67,87 USD. To je nejníže od října loňského roku.

Velký vliv na pokles cen má vývoj na devizových trzích. Tam pokračuje v prudkém růstu dolar, jehož index poprvé od poloviny loňského roku vzrostl nad 80 bodů. Zájem o dolar souvisí s odklonem investorů od rizika a rovněž s obavami z dalšího zhoršení fiskálních problémů v Evropě.

Na trh nepříznivě doléhá i statistika z amerického trhu práce. Podle ní v lednu američtí zaměstnavatelé zrušili dalších zhruba 20.000 pracovních míst, byť míra nezaměstnanosti klesla na 9,7 procenta.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám