Hlavní obsah

ČNB změny ve vývoji ekonomiky neočekává, koruna posílí

Novinky, toh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Česká národní banka neočekává změny ve vývoji tuzemského hospodářství. Vyplývá to ze čtvrteční prognózy, kterou bankéři zveřejnili. Podle ní poroste letos HDP o 1,4 procenta. Příští rok to pak bude 2,1 procenta.

Foto: Milan Malíček, Právo

Článek

"Nijak se nezměnil náš náhled na ekonomiku a nedošlo k žádným dramatickým změnám," citovala ČTK guvernéra ČNB Zdeňka Tůmu.

Odhad růstu ekonomiky je podobný jako u ministerstva financí. Úřad před několika dny uvedl, že počítá s růstem HDP o 1,3 procenta.

Bankéři také zveřejnili prognózu vývoje české měny. ČNB očekává v tomto roce kurz kolem 25,50 Kč/EUR. To odpovídá odhadům ekonomických analytiků oslovených Novinkami před několika týdny. [celá zpráva]

Proti euru by si koruna měla příští rok polepšit ještě o třicet haléřů. To je mnohem lepší výsledek, než na jakých úrovních se měna v současnosti obchoduje. Jen pro srovnání, podle serveru Patria Online měna ve čtvrtek odpoledne oslabila na 26,13 Kč/EUR.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám