Hlavní obsah

Zemědělci zvažují první letošní demonstrace

Tuzemští zemědělci zvažují první letošní demonstrace. Kvůli stále nízkým výkupním cenám mléka by mohli v dohledné době demonstrovat před mlékárnami. Farmáři z Pardubicka navíc vyzývají vedení Agrární komory k organizaci protestu před prodejnami obchodních řetězců. Uvedl to prezident Agrární komory Jan Veleba.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Ministr zemědělství Jakub Šebesta (vlevo) a prezident Agrární komory Jan Veleba

Článek

Podle něj je většina členů komory pro demonstrace, což dokládá výsledky ankety mezi členskými subjekty. "Více než 70 procent respondentů chce, aby se udělaly akce proti řetězcům s tím, že se jich osobně zúčastní, stejné číslo chce, aby se udělaly akce proti mlékárnám s tím, že se jich zúčastní," uvedl Veleba.

O případném konání protestů před mlékárnami tak nejspíše rozhodne výsledek jednání chovatelů krav s majiteli mlékáren v příštím týdnu. "Do té doby nebudeme dělat nic," poznamenal Veleba, podle nějž ceny mléka po růstu v uplynulých měsících opět stagnují. Propad cen komodity trápí farmáře již déle než rok.

Průměrné ceny výrobců mléka se v roce 2009 meziročně propadly o 29,3 procenta. Mléko nejvyšší třídy jakosti bylo nakupováno za průměrnou cenu 6,20 Kč za litr. Náklady na produkci litru mléka se přitom podle odborníků pohybují kolem osmi korun. V důsledku ztrátové výroby tak řada chovatelů během roku redukovala či zcela rušila své chovy. [celá zpráva]

Agrárníci se také chystají zaslat podněty na Úřad pro ochranu hospodářské soutěže ve věci zákona o významné tržní síle, který platí od začátku února. "Řetězce si ze zákona dělají legraci, naopak svoje benefity ještě zvětšily," uvedl Veleba. Případný protest by se uskutečnil v případě, že stát neudělá nic k nápravě této věci.

Reklama

Výběr článků

Načítám