Hlavní obsah

Zájem o Toyotu opadá, poruchami ztratila kredit

Novinky, Tomáš Holý

Japonská automobilka Toyota po sérii problémů se svými vozy ztrácí pozici na americkém trhu. Prodeje společnosti klesly v lednu na nejhorší výsledek za více než deset let. Informují o tom americká média.

Foto: Heniz-Peter Bader, Reuters

Článek

Kvůli finanční a hospodářské krizi se loni stala Toyota největší automobilkou světa. Jenže závady na vozech z posledních týdnů se výrazně podepsaly na kreditu společnosti. Její prodeje na americkém trhu byly v lednu poprvé od roku 1999 pod hranicí sta tisíc vozů.

Například jen za poslední týden se prodeje Toyotě propadly o polovinu. Z nesnází těží nyní Ford. Ten si již polepšil loni a předloni, když se do finanční tísně dostala kdysi největší automobilka General Motors. Jen za leden si nový Ford v USA pořídilo o pětinu více lidí než loni.

Problémový i Prius

Podnik uvedl, že naposledy dostal stížnosti na brzdné pedály hybridního modelu Prius. Ozvali se opět nespokojení zákazníci z USA a Japonska.

Kvůli odlivu zákazníků firma oznámila, že každému dealerovi ve Spojených státech dá kompenzaci až 75 tisíc dolarů, tedy přes 1,4 miliónu korun. Peníze mají být využity na opravy. Toyota již ve středu oznámila, že na opravách přijde až o dvě miliardy dolarů. [celá zpráva]

Navzdory problémům automobilka ve čtvrtek oznámila, že v závěru loňského roku se vrátila k zisku. Ten činil v období od října do prosince 1,68 miliardy dolarů. Přitom ještě předloni byla firma touto dobou ve zhruba stejně vysoké ztrátě.

Reklama

Související články

Toyota v Ženevě představí omlazený Auris

Na letošním ženevském autosalonu se v evropské premiéře představí Toyota Auris v provedení pro modelový rok 2010. Zahájení prodeje tohoto modelu na evropských...

Výběr článků

Načítám