Hlavní obsah

Brněnské restaurace nabízí neprodané jídlo bezdomovcům

Právo, Jan Trojan

Brněnští bezdomovci dostali ve středu poprvé zdarma, bez žebrání najíst. S myšlenkou přišel brněnský restauratér Richard Hošek za prvním náměstkem primátora Danielem Rychnovským (KDU-ČSL), který celý projekt uvedl do pohybu. Radnice oslovila na 40 restaurací,zatím se jich připojilo sedm.

Foto: Jan Trojan, Právo

Jídlo si bezdomovci v klidu mezi sebou rozdávají, nenastala žádná tahanice.

Článek

Pro bezdomovce jsou určena jídla, která se v restauracích neprodají do 14. hodiny a večer se obvykle vyhazují. Podle informací restauratérů zůstává obvykle přibližně deset až dvanáct neprodaných porcí. Jídla bude svážet městská příspěvková organizace Centrum sociálních služeb.

Zatím jídla budou ohřívat v mikrovlnných troubách v ubytovně charity pro lidi bez přístřeší v Podnásepní ulici. Mezi bezdomovci našla tato myšlenka ohlas, jeden z nich Právu řekl, že nabídku určitě využije, alespoň občas.

Rychnovský Právu řekl, že se neobává velkého zneužívání ze strany těch, kteří takovou pomoc nepotřebují.

„V pracovní skupině jsme o tom diskutovali. Shodli jsme se: Může se stát, že do fronty mezi bezdomovce si stoupne i takový, kdo na tom není tak zle, aby si jídlo nemohl koupit. Neubráníme se tomu. Ale když už někdo půjde mezi bezdomovce a bude se chtít najíst, tak je na opravdu špatně, a takovému člověku budiž dopřáno. Chorobně šetřivých lidí není zase tolik,“ uvedl náměstek primátora Brna Daniel Rychnovský (KDU-ČSL).

Lidem bez přístřeší poskytují neprodané jídlo z restaurací v některých západoevropských zemích. Jen v Brně je na 1500 bezdomovců. Na zbytkové jídlo z restaurace má tak naději jen zlomek z nich.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám