Hlavní obsah

EU schválila řecký plán úsporných opatření

Novinky, toh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel
Aktualizováno

Evropská komise schválila plán úsporných opatření Řecka. Snížení deficitu pod tři procenta HDP do 2012 je prý ambiciózní, ale dosažitelné.

Článek

Řecko se potýká s obrovskými deficity veřejných rozpočtů, dokonce kvůli jeho problémům klesal kurz eura k dolaru. [celá zpráva]

Problémy se objevily již před několika týdny, když ratingová agentura Fitch snížila zemi hodnocení z A minus na BBB plus, což je nejhorší hodnocení za posledních deset let. Kromě jiného se ukázalo, že Řecko záměrně manipulovalo se svými statistikami o výkonnosti ekonomiky.

Země dluží podle tamního ministra financí zhruba 7,7 biliónu korun. Navíc deficit veřejných financí je čtyřikrát větší, než povolují pravidla EU.

Řecko je v dluzích

O finančních problémech Řecka se mluví již od začátku prosince. Tamní vláda poté, co jí byl snížen rating, uvedla, že dluh země činí zhruba 300 miliard eur, tedy asi 7,7 biliónu korun. Navíc loňský rozpočtový deficit na HDP Řecka by měl podle odhadů dosáhnout 13,6 procenta. To je více než čtyřikrát překročení podmínek stanovených Evropskou unií.

Podle odhadů Evropské komise bude letošní zadlužení země činit zřejmě 124,9 procenta HDP.

V úterý vystoupil premiér George Papandreou v televizi s výzvou lidu, aby podpořil tvrdá opatření na zlepšení veřejných financí. V návrhu je mimo jiné vyšší daň na pohonné hmoty či zmrazení platů státních zaměstnanců. To se však nesetkalo s kladnou odezvou. Veřejný sektor plánuje na příští týden stávku.

Reklama

Související témata:

Související články

Řecko dluží 7,7 biliónu korun

Dluhy Řecka jsou nejvýše v novodobé historii země. Informoval o tom tamní náměstek ministra financí Philippos Sachinidis s tím, že celková suma se vyšplhala na...

Výběr článků

Načítám