Hlavní obsah

Cestovka Sunny Days přišla o živnost, může být jen agenturou

• Aktualizováno
Novinky, Tomáš Holý

Dohady o pojištění CK Sunny Days (SD) byly v úterý ukončeny. Ministerstvo pro místní rozvoj Novinkám potvrdilo, že společnost přišla o živnost. Stala se tudíž jen agenturou. Vlastní zájezdy neprodává již od pondělí, ve stejný den byl také podán návrh na odebrání koncese.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Jedna z poboček CK Sunny Days v Praze

Článek

"Žádosti o odebrání živnosti bylo vyhověno. Spekulace ohledání pojištění byly ukončeny, protože živnost Sunny Days byla zrušena," řekl mluvčí úřadu Martin Ayrer. Později doplnil, že cestovka ukončila svoji činnost na vlastní žádost.

Již delší dobu se spekuluje, že cestovka má finanční problémy. V závěru ledna společnost přišla o o povinné pojištění proti úpadku. Smlouvu se Sunny Days odmítla prodloužit pojišťovna Generali.

Krátce poté se však jednatel SD Ridha Ben Ahmed uvedl, že společnost jedná s pojišťovnami. Podle informací Novinek však není na tuzemském trhu žádná další pojišťovna, která by byla ochotná smlouvu uzavřít.

Ahmeda se v úterý ke změně kanceláře na agenturu vyjádřit se však nechtěl.

Podle ministerstva se cestovka chce také zabývat průvodcovskou činností.

Možnosti klientů, kteří již mají zaplacený zájezd:
A) Na klienta, který na dovolenou již odletěl, se vztahuje pojištění proti úpadku, které měla Sunny Days sjednané u Generali pojišťovny.
B) Na klienta, který má zakoupený zájezd a na odlet na dovolenou teprve čeká, se vztahují dvě varianty řešení:
- sama Sunny Days s ním vypořádá své závazky, které vznikly v době, kdy byla CK;
- závazky, které vznikly CK Sunny Days, převezme jiná CK s řádně uzavřeným pojištěním proti úpadku. Ovšem s tímto řešením musí klient, který má se Sunny Days jako CK podepsanou cestovní smlouvu, souhlasit.
Zdroj: MMR

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám