Hlavní obsah

Čína by měla hospodařit s deficitem a uvolnit kurz, radí ekonomové

Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) doporučila Číně, aby začala hospodařit s deficitním rozpočtem a uvolnila kurz své měny jüan. Čína má tradičně obrovské rozpočtové přebytky, což je jeden z hlavních důvodů globální nerovnováhy. OECD je ale přesvědčena, že Čína si může dovolit v podstatě volně utrácet.

Foto: Tomáš Reiner, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Pokud bude Čína hospodařit s deficitem, měla by být schopna změnit strukturu ekonomiky tak, že se bude více soustředit na domácí spotřebu. To je podle OECD jedna z možností, jak udržet vysoký hospodářský růst. Čína je v současné době jedinou významnou ekonomikou světa, která vykazuje silný růst.

Přestože Čína není členem OECD, organizace jí věnovala celou studii, a to už podruhé. OECD zároveň zachovala předpověď růstu čínské ekonomiky a trvá na tom, že hrubý domácí produkt Číny by se měl v letošním roce zvýšit o 10,2 proti loňským 8,7 procenta.

Čína má v současné době třetí největší ekonomiku světa, za prvními Spojenými státy a druhým Japonskem. Dlouho třetí Německo předstihla loni. Čína se nedávno stala i největším exportérem světa, do té doby patřilo prvenství dlouho Německu. Kromě toho je Čína největším internetovým trhem, má i největší světový trh automobilů.

Reklama

Výběr článků

Načítám