Hlavní obsah

Dopravci nespokojení s mýtným na Slovensku zahájili protesty

ČTK, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Část slovenských autodopravců pokračuje v protestech proti zavedení elektronického mýta. Podle televize TA3 od pondělního rána blokují kamióny dopravu v okolí Banské Bystrice, Ružomberku a Prešova.

Foto: Jan Koller, ČTK

Zleva zástupci přípravného výboru Unie autodopravců Slovenska (UNAS) Rudolf Páleš a Jaroslav Polaček, právní expert Strany demokratické levice (SDĽ) Július Ševčík a předseda SDĽ Marek Bláha potvrdili 31. ledna, že po půlnoci opět spustí protesty.

Článek

Unie autodopravců Slovenska žádá, aby se platilo jen za 333 kilometrů silnic první třídy, místo současných téměř 2000 kilometrů.

Protestujícím řidičům kamiónů začala údajně slovenská policie udělovat pokuty za omezování dopravy. Tvrdší postup policie avizoval předem premiér Robert Fico. "Očekávám od policie, že v případě hrubého porušení dopravních předpisů budou zasahovat," řekl televizi TA3.

Protesty slovenských kolegů měli podpořit také čeští řidiči kamiónů. Zatím však nejsou informace o tom, zda se do akce zapojili.

Proti systému elektronického výběru mýtného protestovali už na začátku ledna, kdy na několik dnů zablokovali Rožňavskou ulici v Bratislavě. Vláda pod tlakem odložila zpoplatnění silnic první třídy a snížila spotřební daň na naftu.

Reklama

Výběr článků

Načítám