Hlavní obsah

Inspektorát práce kontroluje nošovický Hyundai

Právo, Anna Bortlíčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Oblastní inspektorát práce pro Moravskoslezský a Olomoucký kraj zahájil tento týden plánovanou kontrolu v automobilce Hyundai v Nošovicích na Frýdecko-Místecku. Součástí kontroly je mj. i prověřování pracovních podmínek v závodě, včetně přesčasů.

Foto: Anna Bortlíčková, Právo

Článek

Právu to potvrdil zástupce vedoucí inspektorky oblastního inspektorátu Jiří Holinka. Podle něj je kontrola zaměřena na všeobecnou bezpečnost práce, provozování vyhrazených technických zařízení, na oblast pracovně právních vztahů, včetně pracovních podmínek a přesčasů.

„Je to tedy hlubší kontrola,“ řekl s tím, že do kontroly jsou zainteresováni pracovníci tří odborů inspektorátu.

Podle mluvčího automobilky Petra Vaňka kontrola v závodě probíhala od úterka do pátku, s výsledky má být firma seznámena příští týden ve středu. „V tomto týdnu proběhla kontrola Státního úřadu inspekce práce, kterou zahájil inspektorát z vlastní iniciativy. Pracovníci úřadu se zaměřili na prověření bezpečnosti práce a pracovních podmínek v automobilce Hyundai. O výsledcích kontroly budeme informovat,“ uvedl v prohlášení Vaněk.

Kvůli nespojenosti s pracovními podmínkami, především často nařizovanými přesčasy, loni 2. prosince na 400 zaměstnanců automobilky přerušilo na hodinu přesčasovou práci. Odbory pak vyhlásily stávkovou pohotovost. Nakonec se vedení automobilky s odboráři dohodlo na řešení jejich klíčových požadavků a odbory 15. prosince stávkovou pohotovost zrušily.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám