Hlavní obsah

Týden na trzích: Americké HDP dalo trhům pozitivní impuls

Novinky, Jiří Tyleček, X-Trade Brokers

Finanční trhy trápily v druhé polovině ledna poklesy a ani minulé dny na tomto trendu nic nezměnily. Akciové indexy i komodity se stále nacházely pod tlakem a ani některé pozitivní fundamenty na tom nedokázaly příliš změnit.

Foto: Foto archiv, Právo

Ilustrační foto

Článek

Nervozita mezi investory byla značná. Americký plán na regulaci finančních trhů, zpřísnění měnové politiky Číny, i neustávající řecké problémy s rozpočtových deficitem pokládají do budoucna mnoho otázek.

Na druhou stranu výsledky amerického HDP naznačily, že několikatýdenní poklesy mohou být u konce.

Další omezení úvěrů v Číně

Nejprve v týdnu dorazily signály Číny o dalším zpřísňování měnové politiky. Na příkaz regulátorů přestaly některé banky v konkrétních segmentech vydávat nové úvěry. Toto je vnímáno jako další snaha centrální banky omezit přehřívání ekonomiky, která v minulém čtvrtletí rostla o 10,6 %. K růstu výrazně přispěly nové úvěry, jejichž objem se v průběhu minulého roku zdvojnásobil, a postupně se začínají promítat do inflace.

Řecké problémy neustávají

Do centra pozornosti se také opět dostalo Řecko, které mělo prostřednictvím americké investiční banky Goldman Sachs vyjednávat s čínskou vládou ohledně nákupu dluhopisů. Přestože řecký premiér tyto spekulace rázně popřel, přesvědčit trhy o schopnosti Řecka udat své dluhopisy na trhu se mu nepodařilo. Nejlépe to dokumentoval výnos řeckých dluhopisů, který vylétl až na 7,1 %, což bylo o téměř procento více než před týdnem.

Obchodníci se domnívali, že nákup dluhopisů ze strany Číny by mohl Řecku pomoci financovat jeho masivní dluh. Poslední prohlášení vedoucích představitelů Eurozóny vedou k přesvědčení, že v případě potřeby se zbytek měnové unie za Řecko skutečně postaví a s velkou pravděpodobností se tak i stane.

Bernanke zůstává předsedou FEDu

Americký senát zvolil současného předsedu americké centrální banky Bena Bernankeho i na druhé funkční období a uklidnil trhy. Nicméně proti jeho zvolení se postavilo více senátorů, než se předpokládalo. Mnozí mu přičítali významný podíl na vzniku bubliny na realitním trhu v minulých letech a také masivní monetární stimuly, kterými zachraňoval americké banky před krachem. Nakonec však zvítězil pragmatismus a senátoři nevyměnili kapitána FEDu před doplutím do bezpečných přístavů konjunktury.

Pravidelné zasedání FEDu také nepřineslo žádné překvapení. Základní úroková sazba zůstává dle očekávání nezměněna a trochu vzrušení jen přinesl doprovodný komentář. Fed nezapomněl obchodníky ujistit, že úrokové sazby zůstanou „ještě dostatečně dlouhou dobu na velmi nízkých úrovních“. Vyplynulo však napovrch, že jeden z členů komise hlasoval pro to, aby tato fráze byla z doprovodného komentáře vypuštěna. Tím se Fed v očích obchodníků o krůček přiblížil k případnému zvyšování úrokových sazeb, což na měnových trzích výrazně pomohlo dolaru.

Americké HDP nakoplo v závěru týdne trhy

Poslední čísla z USA však hovoří o zvýšení rychlosti ekonomiky a jasném kurzu na sever. Podle prvních odhadů vzrostl HDP v USA o 5,7 %, což je vůbec nejvyšší hodnota za posledních 6 let. Odhad suverénně překonal veškerá očekávání a vrhnul americkou ekonomiku do jasnějšího světla. Zásluhu na tom mají bezesporu úspěšné firmy, které pokračující výsledkovou sezónou dávaly tušit, že statistiky ekonomického výkonu budou příznivé.

Pozitivní výhled může narušit pouze nezaměstnanost

Až v samotném závěru tohoto týdne tak trhy dostaly pozitivní impuls, na který dlouho čekaly. To bez jakýchkoli pochybností ovlivní i vývoj v následujícím týdnu. Dá se očekávat zklidnění situace, omezení volatility a zastavení poklesů. Pozitivní sentiment by snad jen mohly narušit špatná čísla z amerického trhu práce, která jsou na pořadu první únorový pátek.

Přes současné nevlídné počasí se však na finančních trzích vyjasňuje a teploměr měřící náladu investorů směřuje vzhůru.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám