Hlavní obsah

Řecku nehrozí státní bankrot, z eurozóny nevystoupí

Nad Řeckem se nevznáší riziko státního bankrotu a nehrozí ani, že by země vystoupila z eurozóny. Na Světovém ekonomickém fóru v Davosu to řekl komisař Evropské unie pro hospodářské a měnové záležitosti Joaquín Almunia. Řecko má vážné rozpočtové problémy a valí se na něj kritika od některých členů eurozóny, hlavně z Německa.

Foto: Francois Lenoir, Reuters

Komisař Evropské unie pro hospodářské a měnové záležitosti Joaquín Almunia

Článek

"Řecko nevyhlásí státní bankrot. Prosím. V eurozóně státní bankrot neexistuje," řekl Almunia ve finanční televizi Bloomberg. "V žádném případě," řekl Almunia na dotaz, zda existuje možnost, že Řecko z eurozóny vystoupí. "Bylo by šílené snažit se řešit problémy, které má Řecko, mimo eurozónu," dodal komisař.

Profesor ekonomie a laureát Nobelovy ceny Joseph Stiglitz televizi CNBC v Davosu řekl, že pokud má Řecko své problémy vyřešit, musí se zlepšit hospodářství celé eurozóny. Stiglitz bude příští týden jedním z klíčových řečníků na konferenci v Aténách, která se bude zabývat výhledem globální ekonomiky na letošní rok.

Almunia řekl, že EU nemá žádný zvláštní plán pro Řecko, nicméně příští týden budou učiněna pravidelná měsíční doporučení k fiskální nerovnováze v Řecku a dalších zemích eurozóny.

Řecko je v dluzích

O finančních problémech Řecka se mluví již od začátku prosince. Tamní vláda poté, co jí byl snížen rating, uvedla, že dluh země činí zhruba 300 miliard eur, tedy asi 7,7 biliónu korun. Navíc loňský rozpočtový deficit na HDP Řecka by měl podle odhadů dosáhnout 13,6 procenta. To je více než čtyřikrát překročení podmínek stanovených Evropskou unií.

Podle odhadů Evropské komise bude letošní zadlužení země činit zřejmě 124,9 procenta HDP.

"Je to normální analytický dokument, který se píše každý měsíc. Nemáme žádný plán B. Na stole je plán A," prohlásil Almunia k plánu fiskální konsolidace v Řecku.

Reklama

Související články

Řecko dluží 7,7 biliónu korun

Dluhy Řecka jsou nejvýše v novodobé historii země. Informoval o tom tamní náměstek ministra financí Philippos Sachinidis s tím, že celková suma se vyšplhala na...

Výběr článků

Načítám