Hlavní obsah

Chartery ČSA má převzít Travel Service

Právo, Jiří Novotný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

České aerolinie (ČSA) se pravděpodobně zbaví charterových letů pro cestovní kanceláře a provozovat budou pouze pravidelné linky. S tímto cílem teď jednají s leteckou společností Travel Service o předání své charterové flotily.

Foto: Tomáš Holý, Novinky

Článek

„V žádném případě se nejedná o nákup letadel ČSA, nýbrž o leasing. Jinak se k tomu zatím nechci vyslovovat,“ sdělil médiím spolumajitel Travel Service Jiří Šimáně.

Souhlas s tím, aby jednání s Travel Service pokračovalo, vyslovila 20. ledna dozorčí rada ČSA. Jak ale zdůrazňuje její předseda Michal Mejstřík, poslední slovo, zda se transakce uskuteční, či ne, bude mít valná hromada.

„Obdrželi jsme jasně strukturovanou konkrétní nabídku od seriózního zájemce. Nyní s ním vyjasňujeme detaily, aby se zajistilo co největší využití nynější flotily i pracovní místa. Konkrétnější informace budeme mít k dispozici do několika týdnů. Až do dokončení jednání však nebudeme jeho průběh komentovat,“ řekla Právu tisková mluvčí ČSA Hana Hejsková.

Zastaveno už jen jedno letadlo

Na charterové lety mají České aerolinie uzavřenu dlouhodobou smlouvu s cestovní kanceláří Travel Service. Hospodaření ČSA se ovšem loni propadlo do třímiliardové ztráty. Letecká společnost proto nyní realizuje řadu kroků k radikálnímu snížení provozních nákladů a postupně odprodává vše, co přímo nesouvisí s pravidelnou dopravou.

Loni na podzim musely dokonce ČSA kvůli nedostatku hotovosti zastavit u bank tři svá vlastní letadla, aby bylo možné získat potřebné úvěry. „V současné době je zástava už jenom na jednom letadle,“ ujistila Hejsková.

Tvrdík prosazoval opačnou strategii

Zrušení charterové divize je zcela opačnou strategií než ta, s níž před lety přišel tehdejší prezident ČSA Jaroslav Tvrdík – ovládnout nejen domácí, ale i středoevropský trh charterové dopravy. S tímto cílem usilovaly ČSA o koupi Travel Service a chystanou fúzi dokonce 22. července 2005 povolil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. Po odchodu Tvrdíka z toho ovšem sešlo.

Soukromá letecká společnost Travel Service se loni neúspěšně ucházela o koupi celých Českých aerolinií. Za rok 2009 přepravila 2,7 miliónu cestujících, o 16 procent více než předloni. „Cestujících nám přibylo v charterových letech pro cestovní kanceláře i na pravidelných linkách, které provozujeme pod značkou Smart Wings,“ informovala mluvčí Travel Service Vladimíra Dufková.

Reklama

Výběr článků

Načítám