Hlavní obsah

Polsko se tyčí nad celou EU, jako jediné se vyhnulo recesi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Polská ekonomika loni podle předběžných údajů vzrostla o 1,7 procenta. Vyplývá to z údajů, které zveřejnil polský statistický úřad. Tempo růstu sice zpomalilo z pěti procent v roce 2008, výsledky však překonaly odhady analytiků. Polsko je jediným státem EU, který se vyhnul hospodářské recesi.

Foto: Peter Andrews, Reuters

Polské uhelné doly a elektrárna Belchatow

Článek

Analytici dotazovaní agenturou Reuters očekávali, že hrubý domácí produkt za rok 2009 vykáže růst o 1,6 procenta. Investice v loňském roce meziročně klesly o 0,3 procenta a domácí poptávka o 0,9 procenta. Soukromá spotřeba naopak stoupla o 2,3 procenta, dodal statistický úřad.

Místopředseda polské vlády Waldemar Pawlak tento měsíc v rozhovoru pro agenturu Reuters uvedl, že polská ekonomika může v prvním pololetí letošního roku stoupnout o více než dvě procenta, poté však zřejmě tempo kvůli vývoji ve světě poněkud zpomalí. Ekonomové očekávají pro letošek růst polského HDP o 2,6 procenta.

Polská ekonomika sice roste, země se však potýká s přibýváním lidí bez práce. Míra nezaměstnanosti v Polsku se v listopadu zvýšila na 11,4 procenta z říjnových 11,1 procenta. Počet nezaměstnaných v Polsku tak stoupl na 1,81 miliónu z říjnových 1,74 miliónu. V listopadu 2008 míra nezaměstnanosti činila 9,1 procenta a nezaměstnaných bylo 1,4 miliónu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám