Hlavní obsah

Fiat kvůli poklesu objednávek zastaví na dva týdny výrobu

Italská automobilka Fiat zastaví na konci února na dva týdny výrobu ve všech svých italských závodech. Firmu k tomuto kroku přiměl prudký pokles nových objednávek. Rozhodnutí se dotkne 30 000 zaměstnanců firmy. Uvedla to automobilka v prohlášení.

Článek

Závody v Itálii zůstanou zavřené od 22. února do 7. března. Podle Fiatu jsou nové objednávky firmy v současnosti nižší, než loni v lednu, kdy na automobilový průmysl těžce dopadla globální krize.

Zpráva o přerušení výroby přichází krátce poté, co Fiat oznámil, že loni hospodařil s čistou ztrátou 848 miliónů eur (zhruba 22 miliard korun) po zisku 1,721 miliardy eur v předchozím roce. Ztrátu měla firma i v samotném čtvrtém čtvrtletí kvůli prudkému poklesu prodeje nákladních vozů a strojů pro stavební sektor. Díky šrotovnému však Fiat zaznamenal růst poptávky po menších, úsporných vozech, napsala agentura AP.

Fiat v loňském roce vytvořil alianci s Chryslerem, který v červnu opustil bankrotový režim. V současnosti vlastní Fiat v americkém podniku pětinový podíl a ovládá jeho vedení.

Fiat rovněž plánuje uzavřít svoji továrnu na Sicílii, což vyvolalo vlnu protestů. Odborový svaz pak plánuje 3. února čtyřhodinovou stávku ve všech továrnách Fiatu proti zavření sicilského závodu. Stávka ve Fiatu bude první od roku 2004.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám