Hlavní obsah

Krize udělala z mnoha Čechů pojistné podvodníky

Právo, Jakub Svoboda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hospodářská krize a z ní vyplývající existenční potíže firem, rodin a jednotlivců se projevují mimo jiné i nárůstem kriminality. Vedle daňových úniků, častějších útoků na bankomaty či přepážky bank se za poslední rok výrazně zvýšil i počet pojistných podvodů. Vyplývá to z průzkumu Práva mezi pojišťovnami.

Foto: Profimedia.cz

Zhruba 80 procent prošetřovaných pojistných událostí se týká pojištění automobilů.

Článek

Například pojišťovna Generali odhalila v roce 2009 pojistné podvody za 32 miliónů korun. Proti předcházejícímu roku se tak prokázané škody u pojistných podvodů takřka ztrojnásobily.

„Uvedená data potvrdila scénář, který podobný růst předpokládal jako jeden z dopadů finanční krize,“ uvedl mluvčí Generali Jiří Cívka.

Vyšetřovatelé pojišťovny podle něj prošetřili během uplynulého roku 247 případů pojistného podvodu, u 112 z nich bylo prokázáno podvodné jednání. Na jejich základě bylo podáno 44 trestních oznámení pro podezření z pojistného podvodu.

Týkají se hlavně aut

Kooperativa loni odhalila 341 pojistných podvodů, kdy se jí podařilo uchránit 121,5 miliónu korun. „V porovnání s rokem 2008 to představuje přibližně 18 procent nárůst uchráněné hodnoty. Celkem jsme loni prověřovali přes 600 podezřelých případů,“ sdělil Právu mluvčí pojišťovny Milan Káňa.

O pojistné podvody se podle něj pokoušejí hlavně řidiči – zhruba 80 % prošetřovaných případů souviselo s pojištěním motorových vozidel. „Pravděpodobně v souvislosti s ekonomickou krizí jsme zaznamenali zvýšený počet požárů, kterých jsme letos prověřovali podstatně více než v předchozích letech,“ podotkl Káňa.

Podle Cívky se někteří klienti snaží fingovat dopravní nehody nebo se pokoušejí předkládat nadhodnocené faktury za opravu vozidla, na jejichž základě žádají větší odškodnění.

„Dva pachatelé nakupovali vraky bouraných automobilů, které na sebe nebo na své příbuzné zaregistrovali a vozidlo pojistili proti krádeži. Po nějaké době nahlásili policii jejich odcizení. Na Generali poté požadovali náhradu škody v řádu statisíců korun. Auto však často nebylo ani pojízdné a v několika případech doslova fyzicky neexistovalo již v době, kdy probíhala technická kontrola a uzavírala se pojistná smlouva,“ uvedl konkrétní případ Cívka.

Hříšníkům hrozí až 12 let vězení

„V roce 2009 jsme zaznamenali stoupající tendenci v počtu pojistných podvodů. Mezi nejčastější případy patří fingované dopravní nehody, falešné odcizení vozidla či navyšování škody. Tento jev lze přisoudit dopadům ekonomické krize a rostoucí míře nezaměstnanosti,“ potvrdila Právu i mluvčí České podnikatelské pojišťovny (ČPP) Renata Svobodová.

Česká pojišťovna, která loni přišla na 731 pojistných podvodů – v roce 2008 odhalila 703 případů –, ale nárůst pojistných podvodů s propuknutím krize nespojuje.

„Počet pojistných událostí se každoročně vyvíjí jiným směrem. Jednou jde nahoru a jednou dolů a je to tak normální,“ sdělil Právu mluvčí ČP Václav Bálek.

Podle mluvčí ČPP Svobodové jsou nejvíce náchylní k pojistným podvodům lidé z pohraničních oblastí a v krajích s vyšší mírou nezaměstnanosti. Výjimkou ale nejsou ani velká města jako Praha či Brno.

Loni specialisté ČPP prokázali 129 případů pojistných podvodů. Největší pojistný podvod se přitom podle Svobodové týkal odcizení sbírky modelů autíček, kdy byly pachatelem nárokovány tři milióny korun.

Výše trestu za pojistný podvod se odvíjí od výše způsobené škody. Pokud pachatel způsobí svým podvodným jednáním škodu za více než půl miliónu korun, hrozí mu trest odnětí svobody až na osm let. Maximální výše trestu za spáchání pojistného podvodu ale může dosáhnout až 12 let.

Reklama

Výběr článků

Načítám