Hlavní obsah

Tvarůžky z Lidlu obsahují bakterie listerie, musí zmizet z obchodů

Novinky, toh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Obchodní řetězec Lidl stahuje ze svých pultů Jemné tvarůžky značky Reinhardshof. Ty totiž obsahují nadlimitní množství bakterií Listeria monocytogenes. Za poslední dva dny jde již o několikátou potravinu, která by mohla ohrozit zdraví lidí.

Článek

Lidl uvedl, že konkrétně šlo o 200gramové balení Jemných tvarůžků. „Z důvodu preventivní ochrany spotřebitelů doporučuje Lidl zákazníkům sýr nepozřít, ale produkt v nejbližší prodejně vrátit,“ uvedla společnost s tím, že zákazníkům vrátí peníze.

Bakterie mohou jedincům se slabou imunitou či těhotným ženám způsobit onemocnění listeriózou. Například před několika lety Státní zemědělská a potravinářská inspekce odhalila bakterii listerie v několika potravinách, tehdy na důsledky onemocnění dokonce zemřelo několik lidí.

Zřejmě nebezpečné čokolády

V pátek večer oznámila společnost Kraft Foods podezření, že v potravinách vyráběných ve slovenském závodě mohou být bakterie salmonely. Bylo to zjištěno při interní inspekci v závodě v Figaro Bratislava. Kvůli tomu bylo z preventivních důvodů staženo z prodeje několik výrobků.

LISTERIÓZA

Co je listerióza

Onemocnění, které způsobuje požití potravy kontaminované bakterií Listeria monocytogenes.

Koho postihuje?

Především těhotné ženy, novorozence a dospělé osoby s oslabeným imunitním systémem.

Příznaky

Horečka, bolest ve svalech, žaludeční nevolnost, zvracení nebo průjem.

Jak se bakterie dostane do jídla?

Zelenina se může kontaminovat z půdy, kde Listeria monocytogenes žije. Zvířata mohou být nositeli bakterie, aniž by se u nich projevily známky nemoci, a mohou kontaminovat potraviny živočišného původu jako je maso a mléčné výrobky. Bakterie přežívá také v nejrůznějších syrových potravinách, jako jsou různé druhy nevařeného masa a zeleniny.

Konkrétně se jedná o čokoládu Figaro arašídová o váze 100 gramů s datem výroby 12. ledna 2010 a minimální trvanlivostí do 13. září 2010. Číslo šarže tohoto výrobku je T0 200232. Druhým výrobkem je pak čokoláda Figaro hořká o váze 100 gramů s datem výroby 10. ledna 2010 a minimální trvanlivostí do 10. ledna 2011, když číslo šarže je T0 200211. Třetím výrobkem staženým z prodeje je Fidorka modrá mléčná o váze 30 gramů s číslem šarže L0 110A13. Datum výroby u tohoto výrobku je 13. ledna 2010 a minimální trvanlivost má do 31. července 2010. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám