Lidl uvedl, že konkrétně šlo o 200gramové balení Jemných tvarůžků. „Z důvodu preventivní ochrany spotřebitelů doporučuje Lidl zákazníkům sýr nepozřít, ale produkt v nejbližší prodejně vrátit,“ uvedla společnost s tím, že zákazníkům vrátí peníze.

Bakterie mohou jedincům se slabou imunitou či těhotným ženám způsobit onemocnění listeriózou. Například před několika lety Státní zemědělská a potravinářská inspekce odhalila bakterii listerie v několika potravinách, tehdy na důsledky onemocnění dokonce zemřelo několik lidí.

Zřejmě nebezpečné čokolády

V pátek večer oznámila společnost Kraft Foods podezření, že v potravinách vyráběných ve slovenském závodě mohou být bakterie salmonely. Bylo to zjištěno při interní inspekci v závodě v Figaro Bratislava. Kvůli tomu bylo z preventivních důvodů staženo z prodeje několik výrobků.

Konkrétně se jedná o čokoládu Figaro arašídová o váze 100 gramů s datem výroby 12. ledna 2010 a minimální trvanlivostí do 13. září 2010. Číslo šarže tohoto výrobku je T0 200232. Druhým výrobkem je pak čokoláda Figaro hořká o váze 100 gramů s datem výroby 10. ledna 2010 a minimální trvanlivostí do 10. ledna 2011, když číslo šarže je T0 200211. Třetím výrobkem staženým z prodeje je Fidorka modrá mléčná o váze 30 gramů s číslem šarže L0 110A13. Datum výroby u tohoto výrobku je 13. ledna 2010 a minimální trvanlivost má do 31. července 2010. [celá zpráva]