Hlavní obsah

Chabé Řecko potápí euro i českou korunu

Novinky, Tomáš Holý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Měnové trhy se opět kymácí. Tentokrát se světovými měnami, ale i českou korunou zahýbaly problémy Řecka. Těžce zadlužená země totiž nemá důvěru obchodníků, a ti tak raději investují do amerického dolaru. Na slabý článek sjednocené Evropy tak doplácí celá Unie, zejména pak země platící eurem.

Foto: Ondřej Lazar Krynek (koláž), Novinky

Článek

Již ve středu se dolar dostal na nejsilnější hodnoty proti euru za posledních pět měsíců. Americká měna posilovala i ve čtvrtek, a to až na 1,405 USD/EUR.

Investoři se obávají, že Řecko nebude schopné financovat deficit veřejných financí.

Přestože eurem platí po celém kontinentu 16 zemí, problémy jednotlivce táhnou dolů všechny.

Česká koruna v posledních dnech oslabila proti euru, vůči dolaru pak dokonce o desítky haléřů. Ve čtvrtek před polednem se korunu obchodovala na 26,02 Kč/EUR a 18,50 Kč/USD.

Vystoupení z měnové unie

„Je to problém, snižuje to atraktivnost evropské měny, což se promítá i na jednotlivé evropské země. Řecku moc investorů nevěří. Zkreslovali ekonomické statistiky. Dokonce se v obecné rovině spekuluje, že by Řecko vystoupilo z měnové unie. V obecné rovině se touto otázkou zabývá Evropská centrální banka,“ komentoval analytik Komerční banky Miroslav Frayer.

Podle něj lze i nadále očekávat oslabování euru a tím pádem i české měny. Důležitým momentem bude, až Řecko oznámí, jak s obrovským deficitem naloží a pokusí se zastavit zadlužování země.

Řecko je v dluzích

O finančních problémech Řecka se mluví již od začátku prosince. Tamní vláda poté, co jí byl snížen rating, uvedla, že dluh země činí zhruba 300 miliard eur, tedy asi 7,7 biliónu korun. Navíc loňský rozpočtový deficit na HDP Řecka by měl podle odhadů dosáhnout 13,6 procenta. To je více než čtyřikrát překročení podmínek stanovených Evropskou unií.

Podle odhadů Evropské komise bude letošní zadlužení země činit zřejmě 124,9 procenta HDP.

Pokud by se podobné problémy vyskytly i u jiné země platící eurem, lze podle Frayera očekávat podkopání důvěry v euro. Například již nyní se kritizuje současné nastavení maastrichtských kritérií pro vstup do eurozóny.

Reklama

Související články

Řecko dluží 7,7 biliónu korun

Dluhy Řecka jsou nejvýše v novodobé historii země. Informoval o tom tamní náměstek ministra financí Philippos Sachinidis s tím, že celková suma se vyšplhala na...

Evropská unie nepomůže se záchranou Řecka

Evropská unie nepomůže se záchranou Řecka, které se potýká s vážnými finančními problémy. V rozhovoru s italským listem Il Sole 24 Ore to řekl člen bankovní...

Výběr článků

Načítám