Hlavní obsah

ČR a další země Evropy letos obnoví růst, shodují se bankéři

Zástupci centrálních bank zemí střední a východní Evropy očekávají v letošním roce v řadě zemí regionu po loňské hluboké recesi návrat k ekonomickému růstu, který by mohl být rychlejší než v západních zemích. Miroslav Singer z České národní banky na ekonomické konferenci ve Vídni odhadl růst v České republice "kolem dvou procent".

Foto: Milan Malíček, Právo

Viceguvernér ČNB Miroslav Singer

Článek

"Právě dokončujeme naše prognózy," řekl Singer podle agentury Reuters na dvoudenní konferenci pořádané časopisem Euromoney. Česká národní banka odhaduje za rok 2009 pokles hrubého domácího produktu o 4,4 procenta a pro letošní rok 1,4 procenta.

Šéf rakouské centrální banky a člen rady Evropské centrální banky Ewald Nowotny uvedl, že výhled středo a východoevropských ekonomik se zlepšil a mnohé z nich letos porostou rychleji než ekonomiky západní Evropy. Rozdíly mezi jednotlivými zeměmi, a to i sousedními, však mohou být obrovské, dodal.

Autoprůmysl musí projít změnami, soudí bankéř

Nowotny se domnívá, že v době oživení opět ponesou ovoce strukturální výhody některých zemí oblasti, a doložil to na příkladu automobilového průmyslu v České republice a na Slovensku. "Například automobilový průmysl bude muset projít podstatnými změnami. Zdá se, že jediným místem, kde se budou moci vyrábět menší automobily se ziskem, budou země střední a východní Evropy," řekl.

Foto: Heinz-Peter Bader, Reuters

Šéf rakouské centrální banky a člen rady Evropské centrální banky Ewald Nowotny

Rumunská ekonomika v tomto roce poroste o 1,5 procenta po propadu o zhruba sedm procent v loňském roce, řekl na konferenci viceguvernér rumunské centrální banky Cristian Popa. "Očekáváme mírný růst," řekl Popa novinářům.

Maďarský ministr financí v úterý řekl, že jeho ministerstvo díky očekávanému zlepšení vývozu změní výhled letošního vývoje ekonomiky z dosavadního poklesu o 0,6 procenta na mírnější oslabení. Domácí poptávka v zemi však po dramatických výdajových škrtech a poklesu mezd zůstává mimořádně slabá.

Polská ekonomika loni neklesla

Dobře na tom v regionu zůstává Polsko, které jako jediné v Evropě loni neutrpělo pokles. Po loňském růstu o 1,6 procenta by polská ekonomika měla letos podle odhadu ekonomů mírně zrychlit na více než dvě procenta.

Reklama

Výběr článků

Načítám