Hlavní obsah

Ojetinám loni v ČR kraloval Ford

Novinky, toh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do České republiky se loni dovezlo ze zahraničí 144 602 ojetých vozů. To je proti předešlému roku výrazný pokles. V roce 2008 se totiž dovezlo přes 230 tisíc ojetin. Vyplývá to ze statistik Sdružení dovozců automobilů.

Foto: archív, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Podle údajů sdružení ojetinám loni kralovala značka Ford. Těchto aut bylo do tuzemska dovezeno 20 754. Hned za americkou značkou se umístily ojetiny české mladoboleslavské automobilky Škoda Auto. Jejích vozů bylo loni registrováno necelých dvacet tisíc. Třetí nejdováženější ojetinou pak byla značka Volkswagen.

Co se týče stáří dovezených automobilů, tak v téměř polovině případů byla auta vyrobena před pěti až deseti lety. Ze necelých 145 tisíc vozů šlo o 59 tisíc z nich.

Čím si vysvětlit pokles dovozů ojetin? Zejména nižšími cenami nových aut. Loni světem otřásla ekonomická krize, která způsobila značné finanční problémy automobilkám. Ty pak byly nuceny kvůli zvýšení prodejů výrazně snížit ceny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám