Hlavní obsah

Největší výrobce čokolád na dohled, Cadbury přijalo nabídku Kraft Foods

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vedení britského výrobce čokolád Cadbury jednomyslně přijalo a akcionářům doporučilo zlepšenou nabídku na převzetí firmy americkou Kraft Foods za 11,7 miliardy liber (zhruba 346 miliard Kč). Pokud akcionáři své akcie skutečně prodají, vznikne největší výrobce cukrovinek, žvýkaček a čokolád na světě, který překoná tržby skupiny Mars-Wrigley.

Foto: Phil Noble, Reuters

Článek

Kraft v listopadu předložil akcionářům Cadbury nabídku na převzetí podniku výměnou za hotovost a akcie v celkové hodnotě 10,5 miliardy liber. Vedení Cadbury až dosud nabídku odmítalo a její dílčí vylepšení označovalo za "směšná". Ve hře byly možné konkurenční nabídky ze strany amerického výrobce čokolád Hershey nebo italské společnosti Ferrero.

Kraft nyní za akcii Cadbury nabízí 8,40 libry proti dosavadní nabídce kolem 7,70 GBP. Akcie britské firmy na zprávu o dohodě reagovaly vzestupem o více než tři procenta na rekordních 8,35 libry. Kraft musí získat od akcionářů přísliby prodeje akcií do 2. února.

Na zprávu o dohodě reagoval britský premiér Gordon Brown. Vláda podle něho bude požadovat, aby v továrnách Cadbury v Británii byla zachována pracovní místa.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám