Hlavní obsah

Povolání budoucnosti? Například pilot raketoplánu

Novinky, toh

Technický pokrok a houževnatost civilizace by měla přinést do následujících desetiletí mnoho nových povolání. Lidé by se tak běžně mohli živit tím, že se stanou piloty raketoplánu nebo že budou farmáři v mnohapodlažních budovách.

Foto: NASA, Reuters

Pilotování raketoplánu by se mělo stát běžným povoláním, předpokládají to odborníci.

Článek

Alespoň to předpokládá jedna z britských futurologických studií, která se snažila podchytit trendy a změny v povoláních v následujících dvaceti letech.

Některá povolání se zdají být i v dnešní době jako výplod z dílny sci-fi, avšak odborníci odhadují, že kolem roku 2030 bude zcela běžné zaměstnání v rámci produkce náhradních orgánů a částí lidských těl. Podobně nebude neobvyklé vylepšování lidských schopností - především rozšiřování paměťové kapacity.

Běžným zaměstnáním se pak má stát pilot raketoplánu či takzvané „vertikální farmaření“. Zemědělci by totiž měli své plodiny pěstovat ve speciálních mrakodrapech ve velkoměstech, aby se tak minimalizovaly nároky na dopravu potravin a naopak se využil městský odpad a také se šetřila příroda.

Výjimkou by prý nemělo být také například to, že policejní úředníci budou monitorovat, zda se někdo nepokouší manipulovat se změnami počasí.

Reklama

Výběr článků

Načítám