Hlavní obsah

Česku hrozí v arbitrážích ztráta až 35 miliard

Právo, Jakub Svoboda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Za situace, kdy se premiér Jan Fischer dohaduje s ministry a politickými stranami o každé miliardě, může český stát kvůli arbitrážním sporům a souvisejícím nárokům žalujících firem a jednotlivců přijít až o 35 miliard korun.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Vyplývá to z údajů, které nyní zveřejnilo ministerstvo financí. Ještě loni v červenci byly nároky subjektů, které jsou s Českou republikou ve sporu, zhruba o pět miliard nižší.

Finance vedou celkem 14 sporů

Prostřednictvím ministerstva financí (MF) nyní Česko podle sdělení mluvčího resortu Ondřeje Jakoba vede dohromady 14 sporů jen na základě smluv o ochraně investic, ve kterých je ve hře celkem kolem 20 miliard korun. V sedmi případech již přitom byla podána žaloba.

Největší aktuální hrozbu pro státní pokladnu ale představuje již prohraná arbitráž s firmou Diag Human, které může Česko v nejhorším případě zaplatit až 14 miliard korun za zmaření jejích obchodů s krevní plazmou na počátku 90. let. Spor, který je v gesci ministerstva zdravotnictví, však dosud není ukončen, obě strany se proti původnímu nálezu rozhodců odvolaly.

Další miliarda hrozí kvůli Kotvě

Ministerstvo financí před několika dny oznámilo, že Česku hrozí další arbitráž, tentokrát o miliardu korun kvůli sporům o vlastnictví pražského obchodního domu Kotva. Její bývalý majoritní vlastník, kyperská společnost Forminster Enterprises Limited, se dožaduje náhrady škody kvůli tomu, že jí před několika lety státní zastupitelství zabavilo její akcie Kotvy.

Soud poté Forminsteru zastavil výkon akcionářských práv. O tom, zda Forminster podá na stát arbitrážní žalobu, se má podle Jakoba rozhodnout do dubna.

U arbitráže už skončila například i dlouholetá kauza karlovarského golfového hřiště Cihelna. Německý podnikatel Peter Franz Vöcklinghaus se loni rozhodl, že bude po státu požadovat 620 miliónů korun za zmařenou investici. Do případu jsou podle Vöcklinghause namočeni i lidé z advokátní kanceláře bývalého proděkana právnické fakulty v Plzni Milana Kindla. S úroky se suma šplhá rovněž k miliardě.

Prohry už ČR stály 17 miliard

Loni potom oznámila zahájení sporu třeba i společnost FELA Management, která se v rámci sdružení Mytia ucházela o výstavbu a výběr mýtného na českých dálnicích. Na státu FELA nyní podle MF nárokuje 6,34 miliardy korun.

Podle Jakoba se s případnými prohrami dopředu nepočítá jako s výdaji státního rozpočtu. „Neděje se tak a nebylo by to ani taktické,“ řekl Právu mluvčí. V případě mnohamiliardové arbitrážní prohry by stát podle něj musel sáhnout do nejhlubších rezerv, případně vydat dluhopisy.

Česká republika dosud musela v arbitrážích, které prohrála nebo ukončila smírem, zaplatit již přes 15 miliard korun, k tomu téměř dvě miliardy utratila za právníky a nejrůznější poradce.

Loni se jí však podařilo téměř ve všech arbitrážních sporech zvítězit. MF uvedlo, že pod vedením ministra Miroslava Kalouska odvrátilo v letech 2008 až 2009 hrozbu zaplacení asi 44 miliard korun.

Dosud největší prohru státu přinesla arbitráž se společností Ronalda Laudera, která financovala rozjezd televize Nova. Arbitři v Londýně v roce 2003 rozhodli, že Česko musí společnosti CME zaplatit za znehodnocení její investice 10 miliard korun. Přes tři a půl miliardy pak musel stát předloni v létě vyplatit japonské Nomuře kvůli pádu Investiční a poštovní banky.

Největší finanční hrozby pro Česko
ŽalobceNárokovaná částka v Kč
Diag Humanasi 14 miliard
FELA Management AG6,34 miliardy ( zatím nebyla podána žaloba)
InterTrade GmbH2,3 miliardy
R. Binder2,3 miliardy
ECE Group1,8 miliardy
Forminster Enterprises Limited995 miliónů ( zatím nebyla podána žaloba)
Zdroj: ministerstvo financí, ČTK

Reklama

Výběr článků

Načítám