Hlavní obsah

Nový zákon ztížil boj proti nelegálním výrobnám cigaret

Právo, Jakub Troníček

Místo několikaletého vězení jen podmínky nebo pokuty. Takový dopad má trestní zákoník platný od 1. ledna na případy některých daňových deliktů. Podle nové normy už totiž není příprava daňových úniků trestná a až desetileté vězení nadále hrozí jen za dokonaný čin.

Článek

Už v prvním týdnu nového roku tak podle zjištění Práva spadly pod stůl např. dvě velké kauzy ze severu Čech spojené s nelegální výrobou cigaret.

Pěti obviněným v těchto případech přitom hrozilo za přípravu ke krácení daně podle staré normy až dvanáctileté vězení, minimálně je čekalo pět let za mřížemi.

Dva Vietnamci, v jejichž výrobně policie v roce 2005 nalezla více než osm miliónů nelegálních cigaret, teď ale u soudu vyvázli s dvouletými podmínkami.

„Původně byli obžalováni z přípravy zkrácení daně, ale nyní jsme to museli překvalifikovat na bagatelní trestné činy jako porušování práv k ochranné známce nebo porušení dalších předpisů,“ potvrdila Právu místopředsedkyně krajského soudu v Ústí nad Labem Jana Kurešová.

Podobná pak podle ní byla situace i u případu, ve kterém dvojice zaměstnanců jedné ze severočeských tiskáren spolu s jedním Vietnamcem tiskli falešné krabičky cigaret Marlboro.

Se začátkem nového roku si mohla celá trojice oddychnout, obžalovaný Vietnamec podle Kurešové odešel od soudu s dvouletou podmínkou a oba tiskaři pak pouze s osmdesátitisícovou pokutou za porušování ochranné známky.

Ministerstvo: normu prověří až praxe

Potvrzují se tak obavy některých expertů, že boj úřadů proti daňovým únikům bude s účinností nového zákona komplikovanější. „Právě nelegální výroba je trestná až v okamžiku, kdy se ty cigarety skutečně vyrobí. Pokud najdeme stodolu plnou tabáku, filtrů a falešných krabiček, tak je to stále nepostižitelné,“ poznamenala k tomu šéfka Unie státních zástupců Lenka Bradáčová.

Ministerstvo spravedlnosti změnu v legislativě koncem loňského roku vysvětlovalo novou koncepcí požadovanou ústavně-právním výborem Sněmovny.

„Obecně jde u nového zákoníku o snahu zpřísnit postih trestných činů proti životu, zdraví a lidské důstojnosti a naopak neposilovat či dokonce v některých případech zmírnit postih zejména majetkové trestné činnosti,“ řekla k tomu tehdy mluvčí resortu justice Jitka Zinke.

V neděli pouze uvedla, že jde o právní rámec, který prověří teprve až praxe.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám