Hlavní obsah

Sníh napáchal škody za 100 miliónů, spočítaly zatím pojišťovny

Právo, Jakub Svoboda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lidé po celé republice pokračují ve sčítání škod, které napáchala sněhová kalamita z konce minulého týdne. Nároky vůči pojišťovnám podle průzkumu Práva již přesáhly sto miliónů korun a podle pojišťoven ještě dál porostou.

Foto: ČTK

Sníh odklizený z ulic metropole už téměř zaplnil pražské náplavky u Vltavy.

Článek

Množí se přitom i žádosti o odškodnění za úrazy na neodhrabaných chodnících.

V pátek například Česká pojišťovna (ČP) evidovala více než 600 škod skoro za 50 miliónů korun a Kooperativa hlásila tři stovky pojistných událostí v celkové výši téměř 23 miliónů. Další milióny pak bude muset vyplatit třeba i Česká podnikatelská pojišťovna (ČPP) či Generali. V případě jejích klientů jde už o škody převyšující 16 miliónů.

„Sněhová nadílka byla celoplošná, takže pojistné události nám hlásí lidé z celé České republiky. Nejvíce jich je z jižní Moravy, Moravskoslezského kraje a z východních Čech,“ sdělil Právu mluvčí ČP Václav Bálek.

Další případy odkryje tající sníh

Kromě motoristických škod jde podle něj nejčastěji o vodovodní škody kvůli mrazu, poškozenou krytinu a výjimečně také propadlé střechy. „Sníh zatím není těžký, pokud by se však oteplilo, odrazilo by se to i ve větším nárůstu škod,“ dodal Bálek.

„K nejčastějším patří škody na vozidlech, s nárůstem o 20 procent proti průměru,“ potvrdila i mluvčí ČPP Renata Svobodová. Kooperativa přijímala v posledních dnech dokonce až o 50 procent více hlášení škod na autech, než je v tomto zimním období obvyklé, nyní se však situace již stabilizuje.

Největší škody, které dosud klienti Kooperativě nahlásili, jsou poškozené haly v Praze a Pardubicích. V Praze jde o poškození střechy skladové haly za téměř pět miliónů, v Pardubicích tíhu sněhu nevydržely makrolonové světlíky na střeše výrobní haly v průmyslovém areálu na Fáblovce. Škoda tam pravděpodobně dosáhne tří miliónů.

„Největší nápor hlášení pojistných událostí očekáváme v příštím týdnu, až povolí mrazy a tající sníh odhalí další způsobené škody,“ podotkl mluvčí Kooperativy Milan Káňa. Nárůst škod u pojištění majetku očekává i Generali. „Škody způsobené na majetku hlásí lidé s větším zpožděním než u motorových vozidel,“ podotkl mluvčí pojišťovny Jiří Cívka.

Obce jsou většinou dostatečně pojištěné

Česká pojišťovna zaznamenala během uplynulých dnů rovněž sedmiprocentní nárůst v nahlašování případů, kdy se chodec zranil při pádu na neupraveném chodníku nebo požaduje náhradu za zničené věci.

Podle likvidátorů ČP jde ale více případů na vrub nebývale velkého množství sněhu a v zásadě je nepřisuzují loňským legislativním změnám v odpovědnosti za úklid chodníků. Jak Právo již informovalo, od loňska za úklid chodníků odpovídají pouze jejich vlastníci, tedy většinou města a obce, a ne majitelé přilehlých domů.

„Není to tak, že by se obce speciálně pojišťovaly jen na škody, které se stanou na neuklizených chodnících. Jejich odpovědnostní pojištění pokrývají i další typy škod, které vyplývají z jejich dalších aktivit – jsou zřizovateli škol, nemocnic či domovů důchodců,“ upozornil Bálek.

Obce proto mají podle něho většinou odpovědnostní pojištění sjednané, a to i s dostatečnými limity plnění. „Nedávno je navíc zvyšovaly po zveřejnění případu, kdy obec v roli zřizovatele školy svým limitem nedosáhla na výši škody, kterou musí zaplatit rodičům žáka, který se topil na školním výletě a jehož rodičům soud přiřkl odškodné téměř patnáct miliónů korun,“ dodal.

Velká sněhová nadílka se podle něj už tradičně projevuje ve vyšším počtu pojistných událostí ze tří rizik – tíhy sněhu, sesuvu sněhu a posléze i lokálních záplav.

Reklama

Související články

Sněhová kalamita: to nejhorší je za námi

Sněhovou nadílku, kterou jsme dostali od pátku do pondělí, už očekávat nemůžeme. Právu to řekla v pondělí Dagmar Honsová z pražského Meteopressu.

Výběr článků

Načítám