Hlavní obsah

ODS chce jednu sazbu DPH, nejméně 17 procent

ODS chce jednu sazbu daně z přidané hodnoty, a to nejméně 17 procent. Zvýšení spodní sazby by citelně zdražilo jídlo a léky, naopak by zlevnila elektřina nebo oblečení.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Mirek Topolánek

Článek

Informovaly o tom Hospodářské noviny. Předseda ODS Mirek Topolánek deníku řekl, že sjednocení sazeb DPH bude v případě volebního vítězství ODS osobně prosazovat. Místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka sdělil, že sociální demokracie s návrhem na zvýšení spodní sazby DPH nesouhlasí. Proti jsou i komunisté.

"Souhlasím s ministrem (financí Eduardem) Janotou, který velmi tiše říká, že je čas pro sjednocení obou sazeb DPH. V situaci krize bych volal po tom, aby bylo sjednocení DPH rozpočtově pozitivní," řekl předseda ODS v rozhovoru.

Topolánkova podmínka, aby stát na sjednocení DPH neprodělal, znamená podle listu jediné: Česko by muselo namísto dnešní snížené sazby deset procent a základní sazby 20 procent přijmout jednotnou sazbu DPH minimálně 17 procent. HN spočítaly, že už při jednotné sazbě DPH 16 procent by veřejné rozpočty tratily ročně 12 miliard korun a při jednotné sazbě DPH 15 procent dokonce 30 miliard korun.

"Naším ideálem je jednotná DPH 15 procent, ale při současném stavu veřejných financí si ji nemůžeme dovolit. Je zřejmé, že pod 17 procent se v příštích letech nedostaneme," upřesnil Topolánkův stínový ministr financí Martin Kocourek.

Reklama

Výběr článků

Načítám