Hlavní obsah

OP Prostějov dramaticky omezí výrobu, požádá o insolvenční řízení

Novinky, Tomáš Holý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Oděvní podnik OP Prostějov je opět v problémech. Firma se ve středu dohodla s odbory na výrazném omezení výroby a snížení mezd. Novinkám to potvrdila odborářka Helena Vyroubalová. Největší tuzemský oděvní podnik, který zaměstnává 1500 lidí, zřejmě požádá příští týden žádost o insolvenční řízení, jak podle ČTK uvedl zdroj z OP Prostějov.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

"Včera byl svolán závodní výbor, kde nás ředitel požádal o svolení k omezení výroby na čtyři dny v týdnu, a to od 18. ledna," řekla Novinkám Vyroubalová. Podle ní by tento stav měl trvat dva měsíce. Zaměstnanci budou v den, kdy nepracují, dostávat jen 60 procent mzdy. Po zbytek pracovního týdne dostanou plnou výši mzdy.

Firma prý zatím nepřipravuje propouštění. Pokud by společnost získala nové zakázky, najela by výroba opět na standardní pracovní dobu.

Prostějovský OP se nyní přiblížil k vyhlášení insolvence. "OP Prostějov počítal i s variantou, že věřitelé předinsolveční moratorium nepodpoří. Vedení společnosti je i nadále přesvědčeno, že zachování výroby a zaměstnanosti je stále reálné i v rámci insolvečního řešení (reorganizace, konkurs). Půjde jen o jiné mechanismy a posloupnost procesních kroků. Je důležité, že největší věřitel - Česká spořitelna - stále podporuje restrukturalizaci vedoucí k záchraně firmy," vysvětlil Karel Samec.

Podle Hospodářských novin dluhy banky dosahují 1,2 miliardy korun.

Oděvnímu podniku se nedaří již dlouhodobě. Například v roce 2008 firma vykázala ztrátu přesahující miliardu korun. Firma loni uvedla, že ji zasáhla odbytová krize a také velké výkyvy kurzu české měny v roce 2008. OP Prostějov je výrazně zaměřen na export, proto volatilní měna zasáhla do jeho hospodaření. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám