Hlavní obsah

Americká ekonomika se podle Fedu dál zlepšuje, oživení se šíří

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Americká ekonomická aktivita zůstávala na počátku letošního roku stále na nízké úrovni, nadále se však mírně zlepšovala a oživení se začalo územně rozšiřovat. Uvedla to ve své pravidelné zprávě nazývané Béžová kniha centrální banka USA (Fed).

Foto: Rick Wilking, Reuters

Článek

Během vánočních a novoročních svátků utráceli spotřebitelé více než před rokem, avšak stále výrazně méně než na konci roku 2007, uvedl Fed. Zpráva sestavená Federální rezervní bankou ve Filadelfii z hlášení 12 okrsků Federálního rezervního systému se bude probírat na příštím zasedání výboru pro měnovou politiku Fedu na konci ledna.

Situace na trhu práce byla i přes zlepšování ekonomiky na přelomu roku nadále slabá, třebaže oblasti spravované bankami v New Yorku a St. Louis zaznamenaly mírné zvýšení zájmu o najímání nových sil. Růst mezd a cen zůstal všude utlumený, uvedl Fed.

Americká ekonomika se v loňském třetím čtvrtletí vymanila z poklesu, který trval čtyři čtvrtletí. Hrubý domácí produkt se ovšem podle konečných údajů z minulého měsíce zvýšil jen o 2,2 procenta, což bylo výrazně pod historicky průměrným růstovým tempem prvních čtvrtletí od konce recese.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám