Hlavní obsah

Podmínky v ekonomice ohrožují existenci pětiny firem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Téměř pětina českých výrobních podniků považuje současné podmínky v ekonomice za velmi nepříznivé, téměř ohrožující existenci podniku. Ukázal to průzkum, který na sklonku minulého roku uskutečnila Vysoká škola ekonomická v Praze mezi téměř 150 českými firmami.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Mnoho firme bude ještě v následujících měsících propouštět. Ilustrační foto

Článek

"Když se vezmeme odpovědi na stejně formulovanou otázku z dubna, července a poté z listopadu 2009, pak existenční ohrožení cítilo nejprve 22, poté 32 a nyní tedy 19 procent společností. To by snad mohlo znamenat, že firmy již téměř většinově opravdu cítí konec krize," uvedla Eva Kislingerová z katedry podnikové ekonomiky VŠE v Praze.

Výzkumníci z VŠE poznamenávají, že pro rok 2010 očekává růst produkce proti loňsku pouze 42 procent dotázaných podniků. Přitom pouze jeden z deseti odhaduje letošní zvýšení na více než deset procent vůči roku 2009. "Nabízí se tedy jednoznačný závěr. To, co předpokládají české firmy, není žádné oživení výroby, ale v podstatě jenom zastavení propadu," dodala Kislingerová.

Na 21 procent podniků totiž odhaduje, že jejich letošní produkce bude nižší než čísla za loňský, tedy krizový rok. Nesporné podle Kislingerové je to, že oněch 19 procent firem obávajících se o svou budoucnost a existenci je v podstatě stejná skupina, jaká pro rok 2010 očekává znovu pokles produkce.

Podniky budou nadále propouštět

To prý podporuje předpoklad, že opravdové dopady krize na zaměstnanost a také na počet krachů společností teprve přijdou, a to nejspíše dokonce až někdy na přelomu prvního a druhého letošního pololetí.

Z ankety totiž například vyplynulo, že během nejbližších šesti měsíců propustí pět procent podniků více než desetinu svých zaměstnanců evidovaných ke konci loňského roku. Dalších 23 procent firem bude propouštět také, jenom méně. Přijímat nové lidi se chystá celkem pouze 13 procent českých společností.

Průzkum se uskutečnil na přelomu listopadu a prosince 2009, odpověděl v něm vzorek téměř 150 firem, které velikostí, regionálním rozložením a počtem zaměstnanců v podstatě reprezentují rozložení výrobní sféry ČR. Poněkud silnější vliv proti reálnému složení podniků mají v průzkumu společnosti sídlící v Praze a větších městech a také společnosti s vyšším obratem.

Reklama

Výběr článků

Načítám