Hlavní obsah

Byty lze nyní jen těžko prodat, na realitním trhu mrtvo

Novinky, Tomáš Holý

Nuda a mrtvo, tak prý lze charakterizovat současnou situaci na realitním trhu. Zatímco loni byty zlevňovaly, na začátku roku k výraznějším změnám cen nedošlo. Podle odborníků prý ani v následujících měsících nelze očekávat, že by se ceny realit dramaticky měnily. Přestože to zní jako dobrá zpráva, ve skutečnosti málokoho potěší. Z nabídky nemovitostí se špatně vybírá a ještě hůře se majitelům byty prodávají.

Foto: , Novinky

Článek

„Nuda. Je mrtvo, nic se neděje. Poklesy cen se zastavily. Ceny šly loni hodně dolů, proto si majitelé nemovitostí rozmýšlejí prodej,“ komentoval situaci na trhu realit Jiří Pácal ze společnosti Central Europe Holding.

Podle něj je již nějakou dobu patrné, že uzavřených obchodů je málo. Problémy mají jak kupující, tak i prodávající. Ti totiž nejsou ochotni jít s cenou příliš dolů, kvůli tomu mají kupující omezenou nabídku.

Co lze očekávat v letošním roce?

Podle Pácala je pravděpodobné, že současný „mrtvý“ stav na trhu realit zůstane po nějakou dobu neměnný. To potvrzují i některé realitní kanceláře.

„V první polovině roku očekáváme v průměru u všech nemovitostí po celé České republice stagnaci cen. Ve druhém pololetí je možný mírný nárůst do pěti procent. Zájem je především o nepředražené nemovitosti, tedy ty, u kterých si majitelé uvědomili, že za ceny platné během boomu roku 2007 se dnes prodat nedá,“ zkonstatoval ředitel realitní kanceláře AAA Byty Otakar Šmíd.

I on je přesvědčen, že zlevnění nemovitostí během uplynulého roku dostalo jejich ceny na reálnou úroveň. Například byty na panelových sídlištích zlevnily o pětinu, v některých lokalitách v ČR dokonce prý až o třetinu. Navíc už nelze očekávat, že by panelákové bydlení nadále zlevňovalo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám