Hlavní obsah

Airbus loni prodal téměř 500 letadel a už posedmé předstihl Boeing

– Sevilla

Společnost Airbus loni podle dobře informovaných zdrojů prodala rekordních 498 letadel. Pokud firma informace oficiálně potvrdí, podaří se jí už sedmý rok v řadě překonat v počtu prodaných strojů svého největšího konkurenta americký Boeing. Ten loni prodal 481 letadel.

Foto: Ahmed Jadallah, Reuters

Airbus 380 se nedaří prodávat tak, jak předpokládala

Článek

Loňský výsledek Airbusu by překonal cíl, který si stanovila sama firma. Ta předpokládala, že prodá 490 letadel proti 483 o rok dříve. Boeing v roce 2008 prodal jen 375 letadel, nicméně loňský rok byl v souladu s jeho předpoklady. Firma očekávala, že prodá 480 až 485 letadel.

Plán se ale zatím Airbusu nedaří příliš plnit u jeho obřího stroje A380. Loni těchto dvouposchoďových letounů dodal jen deset, ačkoliv měl v plánu jich dodat 13. Šéf Airbusu Tom Enders nicméně koncem října avizoval, že jedno nebo dvě letadla firma asi prodá až začátkem letošního roku. V roce 2008 Airbus dodal 12 letounů A380.

S výrobou letounu A380 jsou od začátku spojeny problémy. Výroba se Airbusu proti původním plánům značně protáhla, převážně kvůli potížím u dodavatelů a dalším úpravám, které si vyžádal výrobní proces. Firma se teď snaží celý proces přehodnotit, zvláště proto, že náklady na výrobu výrazně překročily plán. O letouny navíc není takový zájem, na část letišť je příliš velký a společnosti také zjišťují, že tak velké letadlo ani nepotřebují.

Airbus bude o prodeji za loňský rok informovat až v úterý na konferenci ve španělské Seville, francouzský list Les Echos ale už v pondělí napsal, že loni si firma zajistila 311 nových zakázek. Podle odborníků mohl Airbus plán 300 zakázek loni překonat, protože některé aerolinky už se připravují na období po krizi a objednávají nová letadla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám