Hlavní obsah

Inflace se v prosinci zvýšila o procento kvůli zdražení benzínu a nájmů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Spotřebitelské ceny se v loňském roce zvýšily meziročně o jedno procento. Stejně vzrostly ceny meziročně v samotném měsíci prosinci. Mohou za to především vyšší ceny pohonných hmot a nákladů na bydlení. V pondělí to uvedl Český statistický úřad (ČSÚ).

Článek

Ceny pohonný hmot se v prosinci meziročně zvýšily o 15,7 procenta. Nárůst je však částečně způsoben i tím, že v prosinci 2008 pohonné hmoty výrazně zlevnily.

Kromě benzínu a nafty se výrazně zvýšily ceny nájmů - o 19,4 procenta. Růst regulovaných nájmů, se zvýšil o 27,6 procenta. Růst této položky se do zvýšení cen výrazněji promítne v lednu. O 11,4 procenta se zvýšily ceny elektřiny, o stejný podíl klesly ceny plynu.

ČSÚ upozornil na to, že loni ve stejném období byla inflace 6,3 procenta. Výsledek růstu za rok 2009  je nejnižší od roku 2003. Podle Heleny Horské z Raiffeisenbank může za relativně malý růst právě vysoká srovnávací základna z předloňského roku.

I když benzín v prosinci zdražil, během celého roku zlevnil o 11,2 procenta. O devět procent jsou levnější automobily, o čtyři procenta potraviny.

"Zrychlení meziroční inflace v posledním měsíci loňského roku naznačilo trend, který nás čeká po větší část letošního roku. Inflace se bude letos postupně zvyšovat a v závěru roku dosáhne podle našeho odhadu hodnoty 2,7 procenta," uvedl analytik UniCredit Bank Patrik Rožumberský.

Reklama

Výběr článků

Načítám