Hlavní obsah

Nezaměstnanost v eurozóně je nejvyšší za posledních 11 let

Brusel

Nezaměstnanost v zemích eurozóny, tedy v těch, kde se platí eurem, vystoupala loni v listopadu na deset procent. To je nejvíce za posledních 11 let. Ve všech zemích EU je bez práce 22,9 miliónů lidí.

Foto: Právo

Článek

Přesně před rokem byla nezaměstnanost v eurozóně osm procent. Jen za poslední měsíc přibylo v těchto státech 102 000 lidí bez práce. V celé EU to bylo 185 000 lidí.

S největší nezaměstnaností v EU se momentálně potýká Lotyšsko, které patří k zemím, jež hospodářská recese postihla nejvíce. Bez práce je celkem 22,3 procenta Lotyšů. Pro Evropu představuje ale daleko větší problém nezaměstnanost ve Španělsku, která je druhá nejvyšší v EU a činí 19,4 procenta. Španělsko má zhruba o 44 milionů obyvatel více než Lotyšsko.

V České republice je bez zaměstnání 508 000 lidí, míra je 8,6 procenta. [celá zpráva]

Ekonomika EU roste

Evropský statistický úřad v pátek informoval i o výsledcích HDP zemí EU za třetí čtvrteltí. Ekonomika porostla mezičtvrtletně o 0,3 procenta. V zemích eurozóny o 0,1 procenta.

Meziročně ekonomika klesla o 4,3 procenta, v zemích, kde se platí eurem o čtyři procenta. Nejvyšší mezičtvrtletní růst HDP zaznamenaly Litva (6,1 %), Lucembursko (4,2 %) a Slovensko (1,6 %).

V Česku byl mezičtvrtletní růst o 0,8 procenta, meziročně zaznamenala ekonomika propad o 4,1 procenta. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám