Hlavní obsah

Evropská "desetiletka" musí mít závazné cíle, soudí Španělsko

– Brusel,Madrid

Španělské předsednictví bude usilovat o to, aby nový desetiletý ekonomický plán EU, označovaný jako ekonomická strategie 2020, měl závazné cíle ale i jasně definované nástroje. Těmi by se mělo tlačit na státy, pokud by plán nedodržovaly. Podle zpráv médií to řekl španělský premiér José Luis Zapatero.

Foto: Andrea Comas , Reuters

Španělský premiér Jose Luis Zapatero

Článek

Novou strategii bloku na druhé desetiletí by EU chtěla schválit v příštích měsících.

"Je to naprosto nezbytné pro ekonomickou strategii 2020," prohlásil o potřebě mít v plánu také závazné cíle i "korektivní opatření" španělský ministerský předseda, jehož země tento půlrok EU předsedá. Státy, které by dohodnuté cíle nesplňovaly, by podle jeho představ například mohly přijít o část peněz, které nyní z EU dostávají.

"To je něco, co hodláme položit na stůl. Avšak nemohu předejít výsledky této debaty," citoval jeho slova ze setkání s novináři ve Španělsku například server EU Observer. Na dodržování pravidel by měla podle něj dohlížet Evropská komise.

Dá se nicméně očekávat, že podobné návrhy vyvolají mezi členskými státy 27členného bloku vášnivé diskuze.

O plánu se budou šéfové států a vlád bavit na neformálním summitu v Bruselu již 11. února. V březnu se pak koná pravidelná vrcholná schůzka, na níž by se měla strategie schvalovat.

Reklama

Výběr článků

Načítám